Van Avermaet wint natourcriterium Aalst

De 29-jarige Greg Van Avermaet (BMC) heeft maandag de 79e editie van het natourcriterium van Aalst gewonnen. Onze landgenoot haalde het onder ruime publieke belangstelling in een sprint met twee van de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali (Astana). De Duitser Marcel Kittel (Giant-Shimano), in de Tour goed voor vier etappezeges, vervolledigde het podium.

Wim Conings

Na de voorstelling van de deelnemers, waarbij de decibels bij het aankondigen van Van Avermaet, Kittel en geletruidrager Nibali de hoogte ingingen, trok het criterium zich op gang. De wedstrijd zat een hele tijd op slot, tot Tim De Troyer in het gezelschap van David Boucher en de Nederlander Melvin van Zijl ontsnapte. Hun avontuur duurde tot zowat 30 ronden van het einde.

Daarna toonde de Italiaan Matteo Trentin zich even, maar ook hij bleef niet lang uit de greep van het peloton. Op tien ronden van het einde zette Iljo Keisse de eigenlijke finale in. De Gentenaar ging er alleen vandoor, maar Nibali aarzelde niet en reed het gat in hoogsteigen persoon dicht, met Kittel in het wiel.

Deze tempoversnelling zorgde ervoor dat zich een kopgroep vormde met tien renners. De Nederlander Niki Terpstra ontbond in volle finale zijn duivels, maar werd in de slotronde gecounterd. Dat was het sein voor Van Avermaet en Nibali om het duel aan te gaan. In de daaropvolgende sprint haalde de BMC-renner het van de Tourwinnaar. Kittel moest zich tevreden stellen met de derde plaats.

Van Avermaet: ‘Ga me nu toeleggen op najaarsklassiekers en WK’

© BELGA

De enige Belgische Tourdeelnemer in het 79e criterium van Aalst is Greg Van Avermaet. Ook hij genoot maandag van de belangstelling.

‘Na het defilé op de Champs-Elysées was er een feestje van BMC in het bijzijn van ongeveer 350 genodigden’, zei Van Avermaet. ‘Daarna zijn we met het team iets gaan eten. Het was zowat 3 uur voordat ik terug in het hotel was. De decompressie was wel eens nodig na deze Tour. Zo’n lange periode vol stress kruipt toch in de kleren.’

‘De Tour had voor mij nog mooier kunnen zijn, had ik mijn vele inspanningen kunnen verzilveren met een ritzege. Dat was nu net niet het geval. De rit naar Nancy, die Trentin won, had ik met wat meer steun van Sagan winnend kunnen afsluiten, maar ook in Sheffield was ik er dicht bij. In Bagnères-de-Luchon was de kans op etappewinst eveneens zeer groot. Achteraf is het allemaal wel makkelijk praten, maar daar koop je nu niets meer mee.’

‘Ik rijd twee criteriums. Vandaag Aalst en dan Ninove. Ik leg me nu toe op de najaarsklassiekers en zeker op het wereldkampioenschap. Het WK is zeker een doel. Een prachtprestatie daar zou een knap sluitstuk van mijn seizoen zijn’, besloot Van Avermaet.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer