‘Veel Thuis-kijkers hebben allicht nog nooit van transgender gehoord’

© vrt

Verrassende wending in de populaire soap 'Thuis' waar Franky zich niet langer goed in zijn vel voelt als man en zich wil laten ombouwen tot vrouw. Het Transgender Infopunt is uiteraard tevreden met de aandacht. ‘Het kan veel transgenders dat laatste duwtje geven om uit de kast te komen’, klinkt het.

tg

‘Er is niet alleen Thuis, vandaag raakte ook bekend dat een kandidate miss België vroeger als een jongen door het leven ging. Al die aandacht kan alleen maar helpen om mensen die het gevoel hebben dat ze in een verkeerd lichaam geboren zijn, de stap te zetten om nu uit de kast te komen’, zegt Joz Motmans van het Transgender Infopunt.

‘Ik ken het profiel van de kijkers van Thuis niet, maar ik ben er zeker van dat een grote groep nog nooit van transgender gehoord heeft, laat staat dat ze er al van dichtbij mee geconfronteerd zijn. Die kijkers zullen nu veel bijleren over het proces dat een transseksueel doormaakt.’

Gesprekken met scenarioschrijvers

Het Transgender Infopunt wist al langer van de nieuwe wending in Thuis. ‘Er zij vooraf gesprekken geweest met de scenarioschrijvers. Ze wilden alles zo realistisch mogelijk maken en wilden bijvoorbeeld weten of het wel kan dat iemand zoals Franky na zoveel jaar er ineens achter komt dat hij liever vrouw dan man is. Dat is natuurlijk realistisch’, zegt Motmans.

‘Naar mijn weten gaat het om een primeur in een Vlaamse serie. Het zal alleszins helpen om het nog meer bespreekbaar te maken. Toen politica en gynaecoloog Petra De Sutter (Groen) uit de kast kwam, was de respons groot. Maar de nieuwe wending in Thuis is werkelijk een zegen voor alle transgenders in Vlaanderen. Eindelijk zullen mensen kunnen zien hoe het is om als man in een vrouwenlichaam te zitten of omgekeerd en welke lange en zware weg ze af te leggen hebben om uiteindelijk een nieuw geslacht en een nieuw identiteit te krijgen.’

Officiële cijfers bestaan er niet in Vlaanderen maar volgens het Transgender Infopunt is naar schatting 1 op 2.000 mensen transgender. ‘Het aantal dat in de zorgsector terechtkomt en hulp zoekt of zelfs een geslachtsoperatie ondergaat, is uiteraard veel kleiner. Hoeveel is moeilijk in te schatten’, zet Jos Motmans.

Op deze website vindt u alles over het thema transgender.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen