Direct naar artikelinhoud
Geneeskunde

'Nieuw' antibioticum geeft hoop in strijd tegen resistentie

'Nieuw' antibioticum geeft hoop in strijd tegen resistentie

Het heeft zestig jaar geduurd vooraleer bacteriën resistent raakten tegen het antibioticum vancomycin, en inmiddels is het medicijn zodanig aangepast dat het nog veel krachtiger is. Wetenschappers hopen dat het middel hen zal helpen in de strijd tegen resistentie.

Door het overmatige en niet-correcte gebruik van antibiotica raken steeds meer bacteriën resistent. Daardoor dreigen tal van ziektes en infecties op termijn onbehandelbaar te worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de resistentie tegen antibiotica dan ook een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid, voedselveiligheid en ontwikkeling.

Het feit dat vancomycin al zestig jaar wordt voorgeschreven en er pas nu resistentie optreedt, betekent volgens de onderzoekers aan het Amerikaanse TSRI dat het om een erg effectief medicijn gaat. Ze hebben nu enkele aanpassingen doorgevoerd aan het middel, zodat het op liefst drie verschillende manieren werkt tegen bacteriën. Daardoor wordt het nog veel moeilijker voor bacteriën om er resistentie tegen te ontwikkelen, schrijft The Guardian.

1.000 keer actiever

Twee eerdere studies van het Amerikaanse team toonden al aan dat het mogelijk was om twee wijzigingen door te voeren, waardoor vancomycin nog krachtiger werd en er minder van nodig was om hetzelfde effect te hebben. De nieuwe studie, die werd gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, ziet nog een derde aanpassing. Omdat het middel op een andere manier door de celwand van de bacteriën dringt, wordt het nog efficiënter. In combinatie met de twee eerdere aanpassingen zorgt dat ervoor dat vancomycin 1.000 keer actiever wordt.

Volgens hoofdonderzoeker Dale Boger is de vernieuwde vancomycin daarmee het eerste antibioticum dat drie onafhankelijke "actiemechanismen" inzet tegen bacteriën. "Dit doet de duurzaamheid van het middel aanzienlijk toenemen. Organismen kunnen niet tegelijk een manier vinden om drie onafhankelijke acties te omzeilen. Zelfs al zouden ze een oplossing voor een van de drie vinden, zouden ze nog worden gedood door de andere twee."