VS wil elke bloeddonatie testen op zikavirus

© AP

Al het bloed dat in de Verenigde Staten gedoneerd werd, zal moeten getest worden op de mogelijke aanwezigheid van het zikavirus. Dat beveelt de federale gezondheidsautoriteit (FDA) aan.

‘Er bestaat nog veel onzekerheid over de aard en de omvang van de overdracht van het zikavirus’, zo zegt FDA-topman Peter Marks. ‘In deze fase, zal de aanbeveling om alle bloedreserves te testen bijdragen tot de zekerheid dat er niet-besmet bloed beschikbaar is voor de mensen die een transfusie nodig hebben.’

Het zikavirus wordt voornamelijk door muggen overgedragen, maar er kan ook een seksuele overdracht plaatsvinden. De Amerikaanse Centra voor de Controle en de Preventie van Ziekten (CDC) hadden vrijdag ook gemeld dat een Amerikaanse man die het virus tijdens een reis had opgepikt maar nog geen symptomen vertoonde, zijn vriendin heeft besmet toen hij onbeschermde seks met haar had.

Abnormaliteiten bij de baby

Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. De risico’s zijn groter dan eerder werd gedacht. Niet alleen is het virus de oorzaak van microcefalie, maar ook van heel wat andere soorten hersenschade.

Geschat wordt dat één procent van de vrouwen die besmet raakt met het virus tijdens de zwangerschap een kind zal krijgen met microcefalie. En ongeveer twintig procent van die zwangerschappen zal resulteren in andere vormen van hersenschade, schreven Braziliaanse wetenschappers eerder.

Volgens een andere studie toont 29 procent van de scans bij geïnfecteerde vrouwen abnormaliteiten bij de baby, waaronder groeistoornissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen