Moeder van terrorist kan het niet geloven: “Iemand heeft hen gek gemaakt”

© AP

Wat heeft de terroristen bezield om tientallen mensen te doden en verwonden in Barcelona? Ook hun moeders begrijpen het niet.

lbo

Een vijftigtal Marokkaanse vrouwen en mannen hielden zaterdagavond in Ripoll een minuut stilte voor de slachtoffers van de blinde terreur in Barcelona en in Cambrils. Het Pyreneeëndorpje Ripoll, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona, blijkt het hart van de terreurcel te zijn die de aanslagen op de Ramblas en in Cambrils pleegde, zo werd de voorbije dagen duidelijk.

(lees verder onder de foto’s)

© AP

© AP

De minstens zeven terroristen van de aanslag en verijdelde aanslag komen van hier; vermoedelijk gerekruteerd door de plaatselijke imam. Met de minuut stilte wil de gemeenschap tonen dat ze niet achter de daden van de Marokkaanse jongens staan. “Niet in mijn naam”, stond er op meerder kartonnen bordjes geschreven die mannen en vrouwen de lucht inhielden.

“Liever in de gevangenis dan dood”

Het stadje reageert compleet verrast op het nieuws dat de terroristen uit hùn Ripoll komen. Ook de moeder van Younes Abouyaaqoub, de jongeman die ervan verdacht wordt met de bestelwagen mensen te hebben aangereden op de Ramblas, reageert vol ongeloof.

Haar zoon is nog steeds op de vlucht. Hij had haar gezegd dat hij op vakantie ging, naar Duitsland. “Laat hem zich alsjeblieft aangeven”, zegt ze met tranen in de ogen aan een reporter van het Nederlandse Algemeen Dagblad. “Ik heb hem liever in de gevangenis dan dood.”

De vrouw vindt het vreselijk wat haar zoon en zijn vrienden hebben aangericht. “Het val niet goed te praten. Iemand heeft hen gek gemaakt. Zo zijn ze niet opgevoed. Zo kennen we onze zonen niet. We hebben de laatste maanden ook niets vreemds aan hen gemerkt.”

“Vrienden voor het leven”

© AP

Ook de moeder van de in Cambrils doodgeschoten Mohammed Hychaml kwam mee op het centrale plein in Ripoll om een minuut stilte te houden. “Hij had gezegd dat hij op vakantie ging met zijn vrienden. Het laatste berichtje dat ik van hem kreeg was er een waarin stond dat hij op het strand lag”, vertelt Halima, de moeder van Mohammed, aan Algemeen Dagblad. Na dat berichtje over het strand, bleef het stil. Ook na de aanslagen in Cambrils en Barcelona dus, maar niemand in Ripoll kon toen vermoeden dat de terreurcel zich in hun stadje bevond. Dat gebeurde pas toen de namen van de verdachten bekend werden.

Hamza, een 22-jarige man die bij een aantal van de terroristen in de klas heeft gezeten en samen met hen voetbalde, reageert vol ongeloof. “Ze waren heel normaal. Het waren jongens die alles samen deden, vrienden voor het leven.”

Zwangere zus ingestort

© AP

Jordi Munell, burgemeester van Ripoll, begrijpt er ook niets van “Iedereen kent elkaar hier. De mensen zijn er kapot van.” De man beschrijft in de Britse media de familie van Moussa Oukabir (17), een van de doodgeschoten verdachten. Moussa zelf is geboren in Ripoll. “Ze hebben hier vele jaren gewoond. We hebben er nooit problemen mee gehad. Moussa had nooit problemen. Hij heeft zich zelfs ingezet om sociale uitsluiting van kinderen te voorkomen.” De zwangere zus van Moussa zou na het nieuws van de aanslagen en de mogelijke betrokkenheid van haar broer zijn ingestort. Ze moest opgenomen worden in het ziekenhuis.

LEES OOK. Deze uitspraken van 17-jarige terrorist kondigden bloedbad in Spanje aan

De vader van Moussa is in shock. “We zijn compleet van de kaart”, zegt hij met tranen in de ogen aan de Britse krant Daily Mail. “We zijn gewone, vredevolle mensen. We weten niks van radicalisme of terrorisme. Moussa leefde zoals alle andere jongeren van zijn leeftijd. Hij was vriendelijke jongen, deed niemand kwaad.” Volgens de vader werd zijn zoon “zonder twijfel gemanipuleerd”.

Ook de nonkel van Moussa kan het niet geloven. “Hij was vriendelijk, altijd met een glimlach op het gezicht. Hij dronk niet, hij rookte niet. De hele regio is in shock.”

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen