Regeringspartijen zijn het over alles oneens

Het was donderdag tijdens het vragenuur in de Kamer weer van dat. De drie Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld vlogen elkaar over alles en nog wat in de haren. Over de racismeverklaringen van Bart De Wever. Over de mystery calls van Kris Peeters. Over de bemoeienissen van Nahima Lanjri. En dan was er ook nog Patrick Dewael die iedereen op zijn plaats zette.

ED

Al de hele week is er veel te doen om de uitspraken van Bart De Wever dat racisme relatief zou zijn en dat Marokkanen, in het bijzonder Berbers, racisme al te vaak als excuus inroepen voor persoonlijk falen. En dus kon de Kamer uiteraard niet achterblijven.

De verenigde oppositie viel als één blok over de uitspraken van de N-VA-voorzitter die volgens Meyrem Almaci (Groen) “grof, stigmatiserend en feitelijk onjuist zijn.” Zij en Karin Temmerman (sp.a) ergerden zich ook aan het feit dat Bart De Wever de steun kreeg van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die de reacties van de oppositie op de uitspraken van De Wever als “hysterisch” had afgedaan.

Door dit te doen distantieerde Francken, althans volgens Almaci en Temmerman, zich van het regeringsbeleid dat alle vormen van racisme wil bestrijden. En dus wilden de twee dames weten wat premier Michel (MR) hiermee ging doen. Anders gezegd, zou de premier het aandurven om Francken tot de orde te roepen en eventueel zelfs de laan uit te sturen?

Waarover er nog onenigheid heerst, leest u in Het Belang van Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer