Valverde versmacht concurrentie op Muur van Hoei en wint tweede Waalse Pijl

© pn

© pn

© pn

© BELGA

© BELGA

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Alejandro Valverde heeft voor de tweede keer de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard van Movistar was in de slothectometers de sterkste op de Muur van Hoei. De Ier Daniel Martin (Garmin) werd tweede, de Pool Michael Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep) eindigde als derde. Jelle Vanendert (Lotto-Belisol), zondag runner-up in de Amstel Gold Race, was de beste Belg op de zesde plaats, Philippe Gilbert (BMC) moest vrede nemen met een tiende plaats.

jvh

Wielrennen op Sportwereld.be

Alle ogen op Gilbert

De Ardennen maakten zich op voor de komst van hun troetelkind Philippe Gilbert, die zich met twee opeenvolgende overwinningen opnieuw tot godenkind opwerkte. De vraag die iedereen bezighield, was of hij zijn voorjaar even magisch zou maken als dat van 2011 toen hij na de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik won. In totaal moesten de renners in 199 kilometer maar liefst 11 hellingen trotseren met drie passages over de Muur van Hoei.

Grote voorsprong voor klein kopgroepje

Al snel na de start gingen drie renners ervandoor: Jonathan Clarke (UnitedHealth), Ramunas Navardauskas (Garmin) en onze landgenoot Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen). De drie kregen een vrijgeleide van het peloton en bouwden een voorsprong uit van maximaal zeven minuten. Katusha controleerde met het oog op de jump van Daniel Moreno, de winnaar van vorig jaar, en verder ook nog Rodriguez, Caruso en Kolobnev. Ook BMC (Gilbert) stak een handje toe. Preben Van Hecke kwam intussen op alle beklimmingen als eerste boven en pakte als 'bergkoning' van deze Waalse Pijl een premie van 2700€.

Geen vrijheid

Het peloton draaide de gashendel pas op 50 kilometer van de meet open, schaduwfavoriet Carlos Betancur betaalde de tol voor een infectie en bengelde achteraan het peloton. Hetzelfde gold voorin voor Jonathan Clarke, die Van Hecke en Navardauskas moest laten gaan. Na de Côte d'Ahin trok Pierre Rolland door, maar in het gezelschap van Jan Bakelants (OPQS) mocht hij van Kathusha niet op zoek naar de twee overgebleven vluchters. Ook Tim Wellens en Cyril Gautier (EUC) waagden een poging, maar zij kregen evenmin vrijheid.

Razen richting De Muur

13 kilometer voor de meet was het verhaal afgelopen voor Van Hecke en Navardauskas, het peloton raasde met angst in de benen richting de Muur van Hoei. Tot de slotbeklimming bleef alles door het hoge tempo bij elkaar, ondanks een ontsnappingspoging van Jeremy Roy op 7,5 kilometer van de finish. Op de Muur gooide Romain Bardet een bommetje, maar zijn aanval miste de nodige snedigheid.

Derde hond wint

Op de Muur bleek snel dat Gilbert niet over superbenen beschikte, onze landgenoot zat te ver om een rol van betekenis te spelen. Michal Kwiatkowski ontbond als eerste zijn duivels, maar Daniel Martin ging de Pool meteen halen. Alejandro Valverde bleek de derde hond die met het been ging lopen: de Spanjaard had zijn jump perfect getimed en snelde onhoudbaar naar zijn tweede zege. Op de meet had hij drie seconden voorsprong op Martin en vier op Kwiatkowski.

Op de erelijst volgt Valverde zijn landgenoot Daniel Moreno op, eerder won de Spanjaard al eens in 2006. De laatste Belgische zege dateert van 2011, toen Gilbert zegevierde.Uitslag

1 Alejandro Valverde Movistar 4:36:452 Daniel Martin Garmin +33 Michal Kwiatkowski Omega Pharma - Quick-Step +44 Bauke Mollema Belkin5 Tom-Jelte Slagter Garmin +66 Jelle Vanendert Lotto7 Michael Albasini Orica +88 Roman Kreuziger Tinkoff - Saxo9 Daniel Moreno Katyusha +1110 Philippe Gilbert BMC Racing +1511 Julián Arredondo Trek +1712 Wout Poels Omega Pharma - Quick-Step +1913 Paul Martens Belkin +2314 Vincenzo Nibali Astana +2415 Mathias Frank IAM Cycling +26Bekijk hier de volledige uitslag!

Herbeleef de koers hier van minuut tot minuut!

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen