Direct naar artikelinhoud

Oekraïens leger geeft veroverde controlepost op

Oekraïense militairen hebben zich teruggetrokken van een van de drie controleposten bij de stad Slavjansk die ze eerder op de dag op pro-Russische separatisten hadden veroverd. De separatisten hebben de post weer ingenomen en versterkten hun positie met zandzakken. Bij eerdere vuurgevechten kwamen vijf separatisten om het leven. De Russische president Poetin heeft onmiddellijk zijn afkeer laten blijken.

Oekraïense soldaten bij een brandende checkpoint ten noorden van Slavjansk.Beeld reuters

Volgens Poetin moet Kiev op consequenties rekenen als het leger daadwerkelijk is ingezet. Dat zou een 'zware misdaad tegen het eigen volk zijn', aldus de president.

Een journalist van het Russische persbureau Reuters zag hoe de Oekraïense militairen met pantservoertuigen zich na ongeveer twee uur terugtrokken van de controlepost bij het dorp Chrestysjtsje, nabij Slavjansk. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev zijn bij de verovering van de drie controleposten zeker vijf separatisten gedood. Eén militair raakte gewond.

Bij een noordelijke toegangsweg tot Slovjansk stonden zeker tien pantservoertuigen van het leger en de politie opgesteld. Boven het gebied cirkelden twee helikopters. Volgens het Russische persbureau Ria Novosti is het bij een wegblokkade tot vuurgevechten gekomen tussen pro-Russische militieleden en Oekraïense militairen.

Een verslaggever van Associated Press zag eerder vandaag bij de controleposten op de weg enkele tientallen militieleden, maar meldde dat tegen het einde van de ochtend geen geweervuur is gehoord. Wel zetten de milities barricades van autobanden in brand, mogelijk om het zicht vanuit de lucht te belemmeren.

Oekraïne liet woensdag weten dat de 'anti-terreuroperatie' van het leger tegen separatisten door zou gaan. De operatie begon vorige week maar lag stil vanwege een bestand rond de paasdagen.

Nachtelijke aanval afgeslagen
De Oekraïense regering beweerde vanochtend dat Oekraïense troepen een nachtelijke aanval hebben afgeslagen op een militaire basis in de Oost-Oekraïense stad Artemivsk, tussen Donetsk en Slavjansk.

Een soldaat zou daarbij gewond zijn geraakt. Of onder de aanvallers slachtoffers zijn is niet bekend.

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov waren 70 Russische soldaten van plan om de basis in te nemen.

De minister liet verder op Facebook weten dat de pro-Russische betogers Marioepol, een industriestad aan de Zwarte Zee, hebben verlaten. De burgemeester zou weer aan het werk zijn in het stadhuis, dat een tijdlang bezet werd gehouden.

Akkoord
Die gebeurtenissen druisen in tegen het akkoord dat vorige week in Genève werd gesloten tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie. De vier partijen spraken af dat alle illegale gewapende groeperingen de wapens moeten inleveren en bezette overheidsgebouwen moeten verlaten. In ruil daarvoor beloofde Kiev af te zien van geweld tegen de bezetters. Vooralsnog hadden de pro-Russische strijders geen meter prijsgegeven.         

Het westen heeft gedreigd met meer sancties als Rusland zich mengt in het conflict. Deze sancties veroorzaken in Rusland 'wel schade', maar zijn 'niet kritiek' aldus president Poetin.    

Rusland toonde zich vandaag, bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, hoopvol over het Genève-akkoord. 'Rusland verwacht dat het akkoord zal uitmonden in concrete acties in de nabije toekomst', aldus Lavrov volgens Russische persbureaus.

Gisteren was de minister nog een stuk minder verzoenend. In een interview met Russia Today gaf hij te kennen dat Moskou zal terugslaan als Oekraïne de pro-Russische betogers aanvalt. Ook eiste hij dat Kiev zijn troepen uit het oosten terugtrekt.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Nieuwe sancties
Ondertussen heeft de Amerikaanse president Barack Obama gedreigd met nieuwe economische sancties indien Moskou zich niet aan de afspraken houdt om de spanningen in Oekraïne te verlichten. Voordat de sancties van kracht worden willen de Verenigde Staten wel steun hebben van bondgenoten, benadrukte Obama tijdens een persconferentie in Japan.

Hij gaf toe dat sancties mogelijk weinig invloed hebben op de plannen van president Vladimir Poetin en dat de crisis in Oekraïne mogelijk niet bedaart. 'Hoeveel invloed ze hebben op zijn afweging hangt af van de medewerking van andere landen,' aldus de president.

Obama tijdens zijn persconferentie in Japan.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...