Blatter herverkozen als FIFA-voorzitter ondanks schandaal

De Zwitser Sepp Blatter is, ondanks het omkoopschandaal dat de wereldvoetbalbond FIFA eergisteren trof, toch gewoon herverkozen als voorzitter. Na de eerste stemronde leidde hij met zo'n groot verschil tegenover uitdager prins Ali, dat die laatste zich terugtrok uit de race. Toen Blatter het podium beklom na zijn zege, werd hij getrakteerd op boegeroep.

Wim Conings

Herbeleef hier het FIFA-congres met live updates!

Ondanks het omkoopschandaal waarbij de Amerikaanse inlichtingendienst FBI een aantal kopstukken van de FIFA arresteerde wegens corruptie, werd de huidige voorzitter Sepp Blatter toch gewoon herverkozen. De Zwitser haalde 133 stemmen in de eerste stembusgang op het FIFA-congres, terwijl uitdager prins Ali slechts 73 stemmen haalde. In de eerste ronde is echter een twee derde meerderheid vereist, waardoor er normaal gezien een tweede stembusgang moest volgen, waarin enkel een absolute meerderheid van 105 stemmen vereist was. Zo ver liet Ali het echter niet komen: hij zag in dat er een half mirakel nodig was om Blatter alsnog te kloppen, en gooide voortijdig de handdoek.

Dat de verdeeldheid binnen de FIFA nog steeds groot is, bleek toen Blatter het podium beklom. Er klonk luid boegeroep in de zaal toen zijn naam bekendgemaakt werd als nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond. 'Ik zal de boot die FIFA heet terugbrengen naar veilige haven', vertelde de man die sinds 1998 aan het roer staat bij de FIFA. 'Over vier jaar zal ik de FIFA, een goede FIFA, overdragen aan mijn opvolger.' Pittig detail: ook vier jaar geleden beloofde Blatter al dat hij zou plaatsruimen.

Voor de verkiezing sneerde Ali nog naar Blatter

De twee kandidaten voor de presidentsverkiezing kregen beiden vijftien minuten om te speechen voordat de stemming begon. 'De wereld kijkt met argusogen naar ons', stak prins Ali, de uitdager van de omstreden voorzitter Sepp Blatter van wal. De Jordaniër heeft een heel stuk minder ervaring dan Blatter en bracht zijn tekst nogal droog, maar de inhoud was er niet minder om. 'Vandaag staat alles op het spel. Voor het spel - en voor de wereld. De FIFA is geen bubbel in de wereld, wij zijn deel van de wereld en de wereld is deel van ons. Er kon geen meer bepalend moment zijn dat dit moment. We kregen vragen of de FIFA moreel bankroet is. Vandaag kunnen we de zon een nieuwe kans geven om door de duisternis te breken.'

Ali pakt ook uit met een sneer naar Blatter. 'Ik zal me niet verstoppen als het goed gaat en naar voor stappen als het goed gaat. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen voor ieder van jullie. Ik begrijp dat de FIFA niet om één persoon draait en beloof dat ik de wereldvoetbalbond ook niet op die manier zal leiden. Wij zijn geen bedrijf, wij verschaffen diensten.' Verder beloofde de Jordaanse prins de deuren van de FIFA open te zetten voor iedereen. 'Want de FIFA is ook van jullie', zei hij in een belofte, waarin hij vooral beloofde transparant te zijn en de teruggetreden kandidaten Van Praag en Figo nog eens uitvoerig bedankte.

'Als jullie me steunen, kunnen we een nieuwe start maken. Luister naar jullie hart, luister naar jullie geweten.' De Jordaanse prins kreeg een stevig applaus na afloop van zijn speech.

Blatter: 'Ik neem verantwoordelijkheid voor omkoopschandaal'

Daarna was het aan Sepp Blatter om zich andermaal te verdedigen voor het omkoopschandaal waarin de FIFA verkeerde. De Zwitser beriep zich op al zijn jarenlange ervaring als redenaar en stak een sterke speech af. 'Ik word verantwoordelijk gehouden voor de storm die over de FIFA kwam... So be it. Ik zal die verantwoordelijkheid dragen en neem ze op me. Het is aan mij om de wereldvoetbalbond weer in ere te herstellen. Vanaf morgen zullen we dingen veranderen.'

'Ik zal een nieuw departement oprichten voor het professionele voetbal', beloofde Blatter jobs. De Zwitser kwam ook nog terug op de verzoening van de bondsvoorzitters van Israël en Palestina. 'Dat is ook de FIFA en dat is ook voetbal', stak hij zichzelf een pluim op de hoed. 

'Ik wil gewoon bij jullie blijven. Ik wil met jullie verder. Het is een kwestie van vertrouwen van jullie kant en voor mij is het een kwestie van respect. Het voetbal heeft nu een sterke, ervaren leider nodig, een leider die alle ins en outs van de instelling kent.'

FIFA-congres gewoon hervat na bommelding

Even na elf uur liep er bij de Zwitserse politie een bommelding binnen, waarop er aangekondigd werd op het FIFA-congres dat er negentig minuten lunchpauze gehouden zou worden. Kort daarop werd de zaal waar het congres gehouden wordt, ontruimd en doorspeurde de politie met honden de zaal.

De aanwezige journalisten werden aanvankelijk niet gealarmeerd: zij kregen te horen dat de ruimte schoongemaakt zou worden, terwijl de afgevaardigden van de nationale federaties in een andere ruimte hun middagmaal nuttigden. Daardoor was er nauwelijks paniek onder de aanwezigen, die zich wel nog in en rond het gebouw mochten begeven.

Tegen 13u40 mocht het congres zoals hervat worden, tien minuten later dan voorzien. Secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA sprak de aanwezigen toe: 'We ontvingen een anonieme bommelding. In overleg met de Zwitserse politie werd de site als voorzorgsmaatregel doorzocht, maar er werd niets gevonden. Het congres kan nu gewoon verdergaan.'

Even onderbroken door protest

Blatter kwam voor de start van het FIFA-congres zijn zegje doen, maar werd onderbroken door twee gillende pro-Palestijnse betogers. 'Rode kaart voor de FIFA!' schreeuwden zij door de zaal. Het tweetal eiste dat de wereldvoetbalbond Israël zou uitsluiten. Toen de Zwitserse voorzitter van de wereldvoetbalbond om security vroeg, werd het tweetal weggeleid.

In zijn speech weigerde Blatter opnieuw de verantwoordelijkheid op te nemen voor het omkoopschandaal dat de wereldvoetbalbond in de ban houdt. ‘Ik wil aanvaarden dat de voorzitter van de FIFA verantwoordelijk is voor alles, maar ik zou die verantwoordelijkheid ook graag delen. Tenslotte kan ik niet iedereen in het voetbal in de gaten houden. We hebben 209 lidstaten en duizenden leden.’

‘Zij die iets verkeerd deden zijn individuen, niet de hele organisatie.’ Nochtans werd woensdag zelfs de vice-president van de FIFA gearresteerd door de Amerikaanse inlichtingendienst FBI.

FIFA-voorzitter insinueert complot tegen zichzelf

Blatter beet verder stevig van zich af. Hij leek zich aan te sluiten bij de woorden van de Russische president Vladimir Poetin, die stelde dat de timing van de arrestaties van de FBI, twee dagen voor de voorzittersverkiezing, enkel bedoeld was om Blatter uit het zadel te krijgen. 'Het woord toeval zal ik niet gebruiken, maar ik wil er wel een vraagteken achter plaatsen', aldus Blatter.

Dat linkte de Zwitser rechtstreeks aan de toekenning van de twee volgende wereldbekers, die verrassend naar Rusland en Qatar gingen. 'Ik denk dat als twee andere landen dan Rusland (WK 2018, nvdr) en Qatar (WK 2022, nvdr) uit de enveloppes gekomen waren, we deze problemen vandaag niet zouden hebben gehad', sneerde hij naar de Westerse staten. Engeland verloor het WK 2018 aan Rusland, terwijl de Verenigde Staten het WK 2022 verloren aan Qatar. Uitgerekend die twee landen laten zich nu het meest horen, met de Engelse voetbalbond die uitdrukkelijk op de voorgrond treedt tegen Blatter en de Amerikaanse inlichtingendienst FBI die de FIFA binnenstebuiten keerde.

Herbeleef hieronder het FIFA-congres!

Palestina trekt vraag om schorsing Israël in

© Twitter

Eén van de punten die vandaag behandeld werd op het FIFA-congres, was een eventuele schorsing van Israël, tegenstander van de Rode Duivels in groep B van de kwalificatie voor het EK 2016, uit de wereldvoetbalbond. Die kwam er op vraag van Palestina. Rajoub, de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, trok die vraag echter welhaast meteen weer in.

De motie tot schorsing werd voorgedragen door de Palestijnse voetbalfederatie, die het niet vindt kunnen dat vijf Israëlische clubs opereren vanuit bezet Palestijns gebied en erover klaagt dat de nationale ploeg van Palestina voortdurend gehinderd wordt door de Israëlische militairen.

'Ik ga onze vraag om schorsing van Israël intrekken', verklaarde Rajoub, de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, zodra hij het woord kreeg. Daarop haalde hij echter een rode kaart uit zijn borstzak en zei hij: 'Maar dat betekent niet dat ik mijn weerstand opgeef. Het is tijd dat we het racisme van Israël tegen de Palestijnse voetballers een halt toeroepen. Het bestuur van de FIFA deed eerder niets aan het geschonden recht van vrij verkeer van personen voor de Palestijnse voetballers, noch aan de Israëlische clubs in de bezette gebieden. Het lelijke gezicht van racisme mag niet verborgen worden.'

Bovendien beweerde Rajoub dat hij doodsbedreigingen kreeg van de Israëli's. 'Dag en nacht ontvang ik doodsbedreigingen van hen. Ik weet niet zeker of ik er bij het volgende congres zou kunnen bijzijn, want de kans bestaat dat ik dan dood ben.' Blatter stelde daarop voor een comité aan te duiden dat de situatie vanaf nu zal monitoren, een voorstel dat werd aangenomen met 90% van de stemmen. Daarop vond er een handdruk plaats tussen de voorzitters van de Palestijnse en Israëlische voetbalbond.

Voetbalwereld baalt na herverkiezing Blatter: ‘Dit is nog niet voorbij’

Sepp Blatter werd ondanks de schandaalsfeer toch herverkozen tot voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dat lokte heel wat reacties uit de voetbalwereld uit: van verontwaardiging tot frustratie over dreigementen met een boycot.

Ondanks het uitblijven van een officiële reactie van de Belgische voetbalbond hebben twee leden van het managementkader zich alvast via Twitter uitgesproken. 'Als de voorzitter van een federatie er niet in slaagt om corruptie op grote schaal te bestrijden, dan moet hij aftreden. Zo simpel is het', twitterde Thibault De Gendt (Competitions Manager).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Even eerder had communicatiedirecteur Bob Madou (Communications Director) ook al van zich laten horen via hetzelfde medium. 'Wat als we de FIFA buiten beschouwing laten en een nieuwe, propere WFA (World Football Association) oprichten, met een eigen WK en alvast 73 leden (aantal stemmen voor Blatters tegenkandidaat Prins Ali, nvdr.)'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Michel D'Hooghe, de Belgische vertegenwoordiger bij het Uitvoerend Comité: 'Blatter scoorde minder goed dan verwacht, en prins Ali zette een opvallend goede score neer. Het is nu afwachten op de reactie van UEFA. Het zou me niet verwonderen moest UEFA een aantal maatregelen eisen of voorwaarden stellen. In de sfeer van corruptie die er nu is, wil ik niet blijven leven. De sfeer moet totaal veranderen.'

Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Voetbalbond, vindt het jammer dat prins Ali bin Al-Hussein zich terugtrok voor de tweede stemronde. ‘Ik had dat niet gedaan’, zei de preses van de KNVB, die lange tijd ook kandidaat was. ‘Maar dat was zijn beslissing. Natuurlijk was het verschil in de eerste ronde groot, maar ik zou zijn doorgegaan. Ik had het wel willen zien.’ Sepp Blatter kreeg in de eerste stemronde liefst 133 stemmen. Dat waren zeven stemmen te weinig voor de benodigde tweederdemeerderheid. De 79-jarige Zwitser mocht even later alsnog juichen nadat prins Ali zich had teruggetrokken.

Ook Luis Figo was lange tijd kandidaat voor het hoogste ambt bij FIFA, maar de Portuges ex-topvoetballer trok zich vorige week terug uit de race. ‘Vandaag was opnieuw een donkere dag in Zurich’, aldus Figo. ‘FIFA heeft vandaag een nederlaag geleden, maar vooral het voetbal en al wie er om geeft heeft vandaag verloren. Meneer Blatter toonde een erg cynische reactie op het FBI-onderzoek, toen hij zei dat hij niet iedereen kon controleren. Dat is een belediging voor onze intelligentie. De mensen die Blatter doorheen de jaren heeft gepromoveerd, hebben FIFA samen met hem in een decadente organisatie veranderd. Als hij ook maar een beetje gaf om het voetbal, had hij zijn herverkiezing laten varen. En als hij een minimum aan fatsoen heeft, stapt hij één van de volgende dagen op.’

UEFA-voorzitter Michel Platini uitte nogmaals scherpe kritiek: 'Verandering is cruciaal. Ik ben er trots op dat wij als UEFA onze beweging voor verandering bij de FIFA hebben doorgetrokken. Die verandering blijft cruciaal, als de FIFA haar geloofwaardigheid wil terugwinnen.

Greg Dyke, voorzitter van de machtige Engelse voetbalbond: ‘De gebeurtenissen van de afgelopen week waren dramatisch voor FIFA. Ik zie niet in hoe de wereldvoetbalbond zichzelf kan hervormen onder Blatter. Hij heeft 16 jaar gehad voor hervormingen, en hij heeft er niets aan gedaan. Ik zal zeer verbaasd zijn als Blatter over twee jaar nog voorzitter is. Engeland zal zich niet éénzijdig terugtrekken uit grote voetbaltoernooien, dat zou belachelijk zijn. Maar er zullen discussies zijn. Ik heb mijn mening over wat er met FIFA moet gebeuren, maar de Engelse voetbalbond zal dat niet alleen kunnen afdwingen. Dit is zeker en vast nog niet voorbij. Om de Amerikaanse onderzoeksrechter te citeren: ‘dit is het begin van het proces, niet het einde.’

George Weah was echter wel positief over de herverkiezing van Blatter. De oud-spits van AC Milan maakte op het FIFA-congres deel uit van de Liberiaanse delegatie. 'Ik ben blij', zei Weah na de verkiezingsuitslag. 'Ik hoopte van bij het begin dat hij zou winnen, want hij is een goed mens en een sterke voorzitter. Je moet kijken naar zijn prestaties over 20 jaar, en het goede onthouden. Vandaag hebben we een transparante en eerlijke stemming gekregen, en die is door hem gewonnen.'

Ook Rusland, dat het WK 2018 organiseert, reageerde positief: 'We zijn blij met het resultaat', zei de Russische minister van Sport Mutko. 'Maar als lid van de UEFA zijn we ook van mening dat we de nodige conclusies moeten trekken uit de gebeurtenissen, en dat er veranderingen doorgevoerd moeten worden.'

Gary Lineker:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB reageerde bijzonder teleurgesteld. Van Oostveen sprak van '73 weldenkende bonden' die op prins Ali hadden gestemd. 'Europa zal zich in ieder geval beraden over hoe verder te gaan. Dit systeem kan zo niet doorgaan. Teleurstellend dit.'

In een officiële verklaring zei de KNVB de verkiezingsoverwinning van Blatter moeilijk te kunnen accepteren. 'Na afloop van een democratisch proces is het gebruikelijk dat je de winnaar feliciteert. Voor de KNVB is dit moeilijker dan ooit. De KNVB is al jaren fervent voorstander van fundamentele verandering binnen FIFA. In het bestuur, in het leiderschap, in de fundamenten. Voor ons is het moeilijk te accepteren dat de meerderheid gestemd heeft op een persoon wiens campagne uit niets meer bestond dan een statement dat de afgelopen zestien jaar met hem aan het roer een voorbeeld zijn van hoe hij verder wil.' De Nederlandse voetbalbond zegt de strijd voor een betere FIFA niet op te geven. 'We hebben deze slag misschien verloren, maar dit proces is nog lang niet voorbij. Terwijl FIFA wordt geplaagd door verwarring en bezoedeld door corruptie, zullen we blijven vechten voor een betere FIFA. Voor een FIFA waarbij ontwikkeling van het voetbal op de eerste plek komt, in plaats van de FIFA zelf.'

Karl Vannieuwkerke:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dietmar Hamann:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Witte Huis:

Ivo Belet:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands