Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Gevederde dinosaurusstaart gevonden in barnsteen

Wetenschappers vinden gevederde staart van dinosaurus in barnsteen in Myanmar

In een klomp barnsteen in Myanmar hebben paleontologen een unieke vondst gedaan: een perfect geconserveerd stuk dinosaurusstaart, met huid en veren er nog aan. Het ultieme bewijs dat vogelachtige dinosauriërs veren hadden, schrijven de onderzoekers vandaag in Current Biology.

Het is de eerste keer dat een fossiel van een dinosaurus gevonden is in barnsteen. De productie van barnsteen in Myanmar leidt veelal tot vondsten van insectenfossielen, waardoor het gebied de jongste twintig jaar vooral de interesse gewekt heeft van wetenschappers die eeuwenoude geleedpotigen bestuderen.

Het stukje staart is 3,7 centimeter lang. Volgens de onderzoekers is het te lang en flexibel om van een vogel te kunnen zijn. Ze vermoeden dat het toebehoorde aan een jonge, gevederde dinosaurus, ongeveer zo groot als een mus. 

Om welke dinosaurussoort het gaat, is niet geweten omdat er te weinig beenderen in het stuk steen aanwezig waren. Wel blijkt uit het onderzoek dat de staart van het dier bovenaan kastanjebruin was, en onderaan wit.

Warmte

De unieke ontdekking bevat een schat aan informatie over een soort die meer dan 160 miljoen jaar de aarde domineerde. Dat sommige dinosauriërs veren bezaten, was al geweten. Maar nu kunnen de onderzoekers precies zien waar de veren zaten en welke vorm ze hadden. Zo hadden ze bijvoorbeeld nog geen stevige centrale schacht, zoals we dat zien bij de vogels die we vandaag kennen. 

Volgens de wetenschappers is dit bijkomend bewijs dat de veren van de dinosaurus aanvankelijk niet bedoeld waren om mee te vliegen. Ze dienden eerder om het dier warm te houden. Het was pas veel later dat gevleugelde dinosauriërs gingen vliegen.