Wat dacht u van een heuse ruimtecapsule in uw tuin?

Voor de meesten onder ons blijft het een droom, astronaut worden. Toch biedt het veilinghuis Lempertz binnenkort een mogelijkheid om die droom toch enigszins te realiseren. Tegen de juiste prijs natuurlijk, want op 7 mei wordt in Brussel een heuse Russische ruimtecapsule onder de hamer gebracht.

Volgens een recente persmededeling van het veilinghuis is het de eerste keer dat zo’n capsule in Europa verkocht wordt. "Een gelijkaardige capsule werd in 2011 geveild in New York voor de prijs van bijna 3 miljoen dollar (ruim 2 miljoen euro)", aldus voorzitter Bernd Hoefer.

Dat u dus voor dit exemplaar, dat in 1977 en 1978 onbemand rond de aarde vloog, het nodige kapitaal moet neerleggen, is duidelijk. Hoefer hoopt op een prijs tussen 1 miljoen en 2 miljoen dollar. In Der Spiegel was wel te lezen dat de capsule een nieuwe verflaag gekregen heeft en dus niet helemaal authentiek meer is.

"De capsule maakte integraal deel uit van de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie toen. Dit exemplaar kan drie astronauten huisvesten, maar in realiteit gebeurde dat nooit, omdat de vluchten enkel in de testfase gebeurden." Volgens Hoefer zou het toestel nog gebruikt kunnen worden, "mits vastgemaakt aan een shuttle natuurlijk".

Indien u geïnteresseerd bent en het nodige geld op tafel kunt leggen, dan bent u nog niet zeker dat u de capsule ook mee naar huis krijgt. "Daarvoor is nog het akkoord van de Russische regering nodig, want die wil natuurlijk niet dat dit toestel in welke handen dan ook terechtkomt", aldus Hoefer nog.

Einde maart kwam de capsule aan in Frankfurt:

Meest gelezen