Greg Van Avermaet schreef vorig jaar het Antwerpse na-Tourcriterium op zijn naam. © BELGA

Antwerps na-Tourcriterium is beraamd op café

Het na-Tourcriterium zet het Eilandje volgende woensdag even op zijn kop. Vanaf 16.30u koersen de renners drie reeksen. Tom Boonen, Filippo Pozzato en Co rijden voor dertigduizend toeschouwers.

Johan Van Baelen

Al vanaf de eerste editie door de oude kernstad mochten initiatiefnemers Walter Huybrechts, schepen Ludo Van Campenhout en Roland Descheemaeker zich verheugen op veel toeschouwers. De koers zelf was, zoals zo veel goede ideeën, gegroeid op café.

“Dat klopt”, beaamt Walter Huybrechts, die ook een gerenommeerd gangmaker is, “schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) en ik vonden het een goed en uitvoerbaar idee om een wielerevent te organiseren in Antwerpen.” Meer nog, Walter was zo gebeten van het idee dat hij de volgende dag één en ander al ging uittesten op de kasseien van de Grote Markt.

Lees meer over die eerste test en de bijhorende politiecontrole in Gazet van Antwerpen.

Deze toppers zakken af naar na-Tour dernycriterium in Antwerpen

© BELGA

Op een paar namen na zijn de deelnemers aan het 18e na-Tourcriterium in Antwerpen bekend. Woensdag 3 augustus zullen de oude vijanden uit talrijke klassiekers, Tom Boonen en Filippo Pozzato, elkaar tegenkomen achter een dernymotor. Woensdagavond werden de namen bekendgemaakt in het Antwerpse stadhuis.

Andere deelnemers zijn onder meer de populaire baan- en wegrenner Iljo Keisse, tourrevelatie Jasper Stuyven, wereldkampioen veldrijden Wout Van Aert en zijn Nederlandse rivaal Lars Van der Haar, plaatselijke helden Michael Van Staeyen en Kris Boeckmans en verder nog Boy Van Poppel, Laurens De Vreese, Kenny De Ketele, Timothy Dupont en Roy Pieters. De Nederlander Maarten Tjallingii rijdt zijn voorlaatste profwedstrijd in Antwerpen, zijn gangmaker Dick Ras hangt de derny aan de haak.

“Moeilijke bevalling”

Voordien waren de winnaar van vorig jaar, Greg Van Avermaet en de plaatselijke held en tweede op de Mont Ventoux, Serge Pauwels aangekondigd. Zij rijden enkele dagen later de wegwedstrijd op de Olympische Spelen van Rio. Dus moesten ze afzeggen.

“Het was echt een moeilijke bevalling om een degelijk deelnemersveld in elkaar te boksen. Sommige renners zitten op de Olympische Spelen, anderen zijn dan weer aan rusten toe na de Tour de France of liggen in de lappenmand. Zo hadden we een overeenkomst met Enrico Gasparotto, winnaar van de Amstel Gold Race, maar die brak onlangs zijn sleutelbeen in de Ronde van Wallonië”, meldt organisator Roland Descheemaeker.

Peter Sagan

“Er liepen onderhandelingen met Peter Sagan, Marcel Kittel en André Greipel, maar allen wimpelden ze ons voorstel af. Toch slaagden we erin om nog een heel sterk deelnemersveld samen te stellen. Wij mogen dus zeker niet klagen”, zegt Descheemaeker.

Het na-Tourcriterium zal plaatsvinden op ’t Eilandje aan het Museum Aan de Stroom (MAS). De renners werken om 16u30 een eerste reeks af van 30 minuten. De tweede reeks volgt om 18u15. De finale wordt aangevat om 20u00. Dan werken de renners een tocht van 40 minuten af. De toegang is ook nu weer volledig gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tour de France