© Getty Images/iStockphoto

Oplichters maken 237 slachtoffers in Spanje met valse vakantiewoningen

Maar liefst 237 (voornamelijk Spaanse) vakantiegangers lieten zich oplichten door eenzelfde bende. Hun vakantiehuis bestond niet en de verhuurder verdween na betaling. “Check alles via Google als je iets wil huren”, waarschuwt de politie.

sam reyntjens, dennis van damme

Met de arrestatie van J.V.G. (42) in Brussel is een Spaans onderzoek recent in een stroomversnelling gekomen. De man wordt gezien als het kopstuk van een bende die onbestaande vakantiewoningen verhuurde via het internet. Vanuit Brussel stuurde hij zijn organisatie aan. Minstens 24 personen had de man ‘in dienst’, de bende had zelfs een callcenter ingericht. De leden werden – verspreid over heel Spanje – in de boeien geslagen.

De bende zette op verscheidene websites advertenties van vakantiehuizen. Eenmaal de nietsvermoedende klanten betaald hadden, verdween de contactpersoon met de noorderzon. In een heleboel gevallen merkten de klanten pas dat ze opgelicht waren op het moment dat ze bij hun vakantiewoning aankwamen. Dan bleek het huis niet te bestaan of was het al bezet.

Politie screent advertenties

De gedupeerden stapten naar de politie. Die begon alle advertenties te screenen en kreeg zo een goed zicht op de bende.

Het werd ook duidelijk dat er veel gedupeerden waren. In totaal heeft de politie 237 slachtoffers geïdentificeerd. De meesten kregen al in 2014 te maken met de oplichters, maar de politie moest wachten tot de verblijfplaats van J.V.G. – in de buurt van het station Brussel-Noord – bekend was om meteen de hele bende op te kunnen rollen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER