28 april 2016 om 03:00
Luister naar

Verwarrende berichten

Koppen boven een verhaal zijn heel geschikt om een lezer op het verkeerde been te zetten.

Als je niet zo sportief bent aangelegd, maar wel graag eens wat wint, dan zou de volgende kop je zomaar enthousiast kunnen maken. ‘Juventus zonder te spelen wederom kampioen van Italië’. Dát is nog eens een leuke sport.

En soms dénk je dat je op het verkeerde been wordt gezet, maar is het echt waar wat er staat. Bijvoorbeeld als minister Plasterk zegt dat het niet de bedoeling is dat een individuele burger, via de Wet openbaarheid van bestuur, beter is geïnformeerd dan Kamerleden. Waar je al niet een probleem van kunt maken. Maar de minister is bloedserieus. Hij noemt het zelfs ‘ongelukkige uitzonderingen’ als burgers via een procedure meer te weten komen dan Kamerleden. De minister mag zich gelukkig prijzen met zulke problemen.

Beeldspraak is meestal oubollig. Maar onbedoelde beeldspraak is vaak weer erg leuk. Zoals deze: ‘Obama heeft opgeroepen om meer te doen om het hoofd te bieden aan ISIS.’ Dat is wel héél behulpzaam denk ik dan.

Het volgende nieuws is echt iets voor mensen die in de meest beroerde situaties nog een lichtpuntje zien: ‘President Rohani wil dat de leus ‘Dood aan Israel’ wordt verwijderd van de Iraanse ballistische raketten.’

Geweldig. Wat een mooi gebaar. Shalom.

Wat zouden ze nu met die raketten gaan doen?

De kop boven het interview met de columniste Ebru Umar (ND 26 april) over de situatie in Turkije luidde: ‘Het is een gekkenhuis hier’.

De Turken kennende, kan dat als een belediging worden opgevat. Beeldspraak is aan Turken niet besteed. Maar dat ik dit zeg is alweer een belediging op zichzelf.

Verwarrende berichten verrijken je geest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.