Costa Concordia had grote lading cocaïne aan boord

© AFP

Het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, dat in januari 2012 kapseisde, had een grote hoeveelheid cocaïne aan boord van de Italiaanse maffiaorganisatie ‘Ndrangheta. Dat blijkt uit de onderschepte gesprekken tussen Michele Rossi, baas van ‘Ndrangheta, en zijn zakenpartner Massimo Tiralongo. Dat schrijft de Volkskrant.

nadb

‘Het schip dat Italië wereldwijd tot lachertje maakte, nam ons ook in de zeik.’ Dat zijn de woorden van Rossi tegen Tiralongo die te horen zijn op de geluidsopname. De lading van ‘Ndrangheta is nooit teruggevonden en zou, zonder medeweten van de rederij Costa, aan boord zijn gebracht.

De onderzoekers van de politie in Firenze vermoeden wel dat ‘Ndragheta hulp heeft gekregen van een of meerdere bemanningsleden van de Costa Concordia om de lading cocaïne aan boord te krijgen.

De Italiaanse maffiaorganisatie ‘Ndragheta zou ook niet alleen de Costa Concordia gebruikt hebben om drugs te vervoeren. Ook in de andere schepen van rederij Costa zou ‘Ndragheta drugs verstopt hebben.

‘Stomme fout’

De Costa Concordia was in januari 2012 met meer dan 4.200 passagiers en bemanningsleden voor het eiland Giglio in de Middellandse Zee tegen een rots gevaren en gekapseisd. In totaal kwamen daarbij 32 mensen om het leven. Later bleek dat de kapitein van het schip, Francesco Schettino, het ongeval veroorzaakt had omdat hij dicht bij de kust wilde varen om indruk te maken op een vrouw. Bovendien had hij na de schipbreuk niet meteen alarm geslagen om het schip zo mogelijk nog dichter bij het eiland te sturen. ‘Anders waren de mensen in zee gesprongen, toen de Concordia na de aanvaring nog hoger in zee lag’, verklaarde de 54-jarige zeeman daarover. Schettino werd uiteindelijk veroordeeld tot zestien jaar cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen