Onweerszone veroorzaakt veel wateroverlast in het oosten van het land

© Twitter.com

In Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant heeft het dinsdagavond hevig geregend en geonweerd. Op verschillende plaatsen stonden de straten blank. Er is veel wateroverlast. In Ittre, bij Waterloo is de situatie wellicht het ergst. Daar staat het water op sommige plaatsen tot 1m70 hoog.

mige/JATI, dgs

De hulpcentrale 100 in Hasselt ontving op anderhalf uur tijd ruim 200 oproepen wegens de wateroverlast. De telefoontjes werden tussen 17.30 uur en 19 uur geregistreerd. Het ging allemaal om ondergelopen straten en kelders.De Crutzenstraat werd afgezet door de brandweer en ook de Stevoortse Kiezel ondervond heel wat hinder. Daar stonden mensen zelf het water uit hun huis te scheppen. De Westerring ter hoogte van het kruispunt met de Zuiderring in Genk liep onder water. Het korps van Bree kreeg vijftig tot zestig oproepen te verwerken en moest voor ondergelopen straten en kelders uitrukken naar Bocholt en Grote-Brogel (Peer). Ook in onder meer Zonhoven, Hechtel, Kinrooi, Lommel en Lanaken was er veel wateroverlast.

In Neerpelt evacueren de hulpdiensten een chirokamp met 260 kinderen. In Zutendaal werd een groep van 70 scoutsmeisjes overgebracht naar de plaatselijke voetbalkantine om daar de laatste nacht van hun kamp, dat woensdag ten einde loopt, door te brengen.De brandweer van Maaseik kreeg meer dan vijftig oproepen voor moeilijkheden in Opoeteren en Neeroeteren. 'Het gaat om de klassieke zaken: rioleringen die het water niet kunnen slikken, ondergelopen kelders en straten die blank staan', zei de brandweer van Maaseik bij vtm. 'Vooral Neeroeteren, Opoeteren en Kessenich zijn getroffen.'

In het Vlaams-Brabantse Glabbeek is in de loop van de avond gedurende enkele uren omwille van de hevige regenval en wateroverlast het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Tijdens een tweede stortvloed die de Vlaams-Brabantse gemeente op enkele uren tijd rond 19.30 uur te slikken kreeg, liepen diverse dorpen van gemeente zoals Bunsbeek, Glabbeek-dorp, Attenrode en Wever onder water. 'Dit heeft Glabbeek sinds mensenheugenis nog nooit meegemaakt', aldus burgemeester Peter Reekmans.

Op de spoorlijn tussen de stations Tienen en Vertrijk (Boutersem) reden dinsdagavond tussen 20.30 uur en 21 uur geen treinen. Door de hevige regenval was veel zand weggespoeld van een spoorwegberm waardoor men vreesde voor instabiliteit. Inmiddels is een spoor geopend. Ploegen van spoornetbeheerder Infrabel zullen heel de nacht herstellingswerken uitvoeren.

Rampenplan afgekondigd in Waals-Brabant

Ook de provincie Waals-Brabant werd dinsdagavond getroffen door de zware regenval. Opeenvolgende hevige regenbuien zorgden voor de meeste problemen in Itter (Ittre) en Klabbeek (Clabecq).

De provinciegouverneur kondigde de provinciale fase van het rampenplan af. In Itter en Klabbeek, een deelgemeente van Tubeke (Tubize), werden zowat 400 mensen geëvacueerd. De getroffen bewoners konden naar een noodopvangcentrum in de gemeentelijke zaal van Itter gaan. Die gemeente had trouwens het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

De regenval zorgde er ook voor dat verschillende wegen niet meer toegankelijk waren. Ook vrezen de provincieautoriteiten dat verschillende waterlopen uit de oevers zouden treden. Het gaat onder meer om de rivier Hain in Kasteelbrakel (Braine-le-Château), de Samme in Ronquières ('s-Gravenbrakel of Braine-le-Comte) en de Sennette in Itter en Tubeke. Ook het waterpeil op het kanaal Brussel-Charleroi wordt nauwgezet in het oog gehouden.

Ten slotte brak dinsdagavond brand uit in het bedrijf HIAB in de bedrijvenzone van Woutersbrakel (Wauthier-Braine, deelgemeente van Kasteelbrakel). Door de regenval kwamen er radiatoren onder water te staan, wat kortsluiting veroorzaakte.

In Eigenbrakel (Braine-l'Alleud) stortte het dak van een woonst in.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook de korpsen van Hannuit, Hoei en Borgworm in de provincie Luik waren volop in de weer. Kelders en straten stonden blank na de hevige regenbuiten. 'We hebben vele tientallen oproepen gekregen', zo kon vernomen worden bij de hulpdiensten in Hannuit. In de gemeente Donceel was het gemeentelijk rampenplan gedurende enkele uren van kracht. De brandweer van Borgworm en de Civiele bescherming van Crisnée kwamen ter plaatse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen