© Photo News

Gilbert, Meersman en Stybar voeren deelnemersveld Ronde van Wallonië aan

Niet alleen in Frankrijk wordt er gekoerst, komend weekend start ook de 35e editie van de Ronde van Wallonië (2.BC). De winnaar van vorig jaar, Greg Van Avermaet, is er dit jaar niet bij, maar met Philippe Gilbert, Zdenek Stybar en Gianni Meersman verschijnen wel drie andere toppers aan de start die kans maken op de eindzege.

Zdenek Stybar trouwde begin deze week en gaf zelf aan dat hij zijn ‘huwelijksreis’ viert in de Ronde van Wallonië. De vijfdaagse rittenwedstrijd koerst door de vijf Franstalige provincies en eindigt in Ans, de aankomstplaats van Luik-Bastenaken-Luik.

Philippe Gilbert start met een dubbel gevoel in Wallonië. Aan de ene kant wil hij schitteren voor eigen volk, aan de andere kant wil hij er zijn conditie verder opbouwen met het oog op de Clasica San Sebastian op 2 augustus. ‘Mijn ploeg legt me een zekere druk op om World Tour punten te grijpen in San Sebastian en de Eneco Tour. Dus ik moet vooral daar in goede vorm aan de start verschijnen’, liet hij optekenen in een interview in La Dernière Heure. ‘Dus de Ronde van Wallonië dient vooral om koerskilometers te malen met het oog op wat daarna komt, maar natuurlijk, als er zich een kans voordoet, ga ik die niet laten liggen.’

Het parcours presenteert vijf etappes. De eerste rit, van Frasnez-Les Anvaing naar Doornik over 147,9 km lijkt, ondanks enkele heuvels onderweg, voer te zijn voor de snelle jongens in het peloton en uit te draaien op een massaspurt. Net zoals de tweede etappe, waar de laatste klim op 25 km van de finish ligt.

In de derde rit, maandag 28 juli van Somme-Leuze naar Neufchâteu over 174,1 km, ligt een zwaar middenstuk. Indien het peloton op de laatste beklimming, de Côte de Cugnon (tweede categorie), het tempo de hoogte in jaagt, wordt het wellicht moeilijk voor de sprinters om 30 km verder voor de zege te spurten, al lijkt het wel dat we voor een derde sprint op rij zullen gaan.

De twee laatste etappes zijn de zwaarste en brengt de renners in de Ardennen. De voorlaatste etappe gaat van Herve naar Waremme. Daar zal vooral de Mur d’Amay, op 14 km van de finish, een beslissende rol spelen. De slotetappe is de zwaarste waarbij het peloton in de laatste 25 km een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik afhaspelt en de eindwinnaar bekend zal zijn.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen