Peeters houdt "deur op een kier" voor CDH

Co-formateur Kris Peeters (CD&V) laat nog een mogelijkheid open voor de Franstalige zusterpartij CDH, maar dat geduld is niet oneindig. Peeters wil wel nog niet antwoorden op de vraag of hij federaal premier wil worden.

In Terzake kon ontslagnemend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zich vanavond voor de eerste keer uiten als federaal formateur. Hij was eerder samen met Charles Michel (MR) door koning Filip benoemd tot co-formateur.

Peeters zei daar dat "de deur op een kier" staat voor CDH, de partij die eerder een centrumrechtse regering met de N-VA afgewezen had. Toch wil hij "niet oneindig veel energie" steken in het overtuigen van de CDH.

Zelfs als die niet mee wil, gelooft Peeters in de kansen van een "Zweedse coalitie" (MR, N-VA, CD&V en Open VLD), zeker nu die laatste partij op Vlaamse niveau in de regering kan stappen.

Op de vraag of hij premier wil worden, past Peeters. Eerst moet over inhoud gepraat worden, pas nadien over postjes, zegt hij, maar hij sloot ook niets uit. Wel vroeg hij de media de tijd om discreet te kunnen werken aan een stabiele federale regering. Hij wil dan ook niet weten van een deadline.

"CDH was idee van de vier partijen"

Terzake kreeg vanavond ook de Franstalige co-formateur Charles Michel (MR) voor de microfoon. De vraag om CDH alsnog aan boord te krijgen, was een idee van alle vier de partijen (MR, N-VA, CD&V en Open VLD), niet enkel van zijn collega Kris Peeters, zei Michel.

Desnoods wil MR als enige Franstalige partij ook zonder CDH in de regering, maar dan wel als dat een sociaaleconomische regering wordt, niet een die communautaire dingen wil doen of aan de instellingen wil morrelen.

Ook Michel wou over het premierschap niets kwijt. Eerst moet er een regeerakkoord komen, vindt hij.

Meest gelezen