Direct naar artikelinhoud
In memoriam

Comedy-icoon Jerry Lewis overleden

Jerry Lewis in 2013.Beeld EPA

Comedy-legende Jerry Lewis is overleden in zijn huis in Las Vegas. Lewis, wiens echte naam Joseph Levitch was, vormde tussen 1946 en 1956 een populair komisch duo met Dean Martin. Hij werd 91.

Jerry Lewis - niet te verwarren met rock-and-roll-zanger Jerry Lee Lewis - werd in 1926 geboren in Newark. Zijn vader was ook komiek. Zijn carrière kwam op kruissnelheid toen hij op twintigjarige leeftijd zanger en acteur Dean Martin ontmoette. Samen vormden ze het komische duo Martin and Lewis en op een paar jaar tijd waren ze de populairste komische act van de Verenigde Staten. In 1949 maakten ze hun filmdebuut met 'My Friend Irma', eveneens met groot succes. Er zouden nog 14 films volgen. Ook van de tv en de radio waren de twee niet weg te slaan. 

Lewis in 2011.Beeld REUTERS

In 1956 kregen Martin en Lewis ruzie en gingen ze beiden hun eigen weg. Twintig jaar later kwam de verzoening en traden ze samen op tijdens een televisie-uitzending.

Ook solo deed Jerry Lewis het goed. Tot midden jaren 60 was hij een van de meest geliefde acteurs van de VS. In die periode maakte hij ook zijn regiedebuut met 'The Bellboy'. In 1963 regisseerde hij 'The Nutty Professor', die in de jaren 90 een nieuwe versie kreeg met Eddie Murphy in de hoofdrol.  Tussen de jaren 80 en nu speelde hij in tal van films. Het meeste lof oogstte hij voor zijn rol in Martin Scorseses 'The King of Comedy' uit 1983. Zijn laatste kleine rol speelde hij 2016 in de film 'The Trust'.

Lewis in 2016.Beeld AFP

Lewis werd alom geprezen als komiek. Niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Frankrijk. Daar werd hij benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer en in 2006 werd hij bevorderd tot Commandeur. In 1977 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs vanwege zijn vele werkzaamheden voor liefdadige instellingen. Zijn inzet voor de Muscular Dystrophy Association, een organisatie die actief is in het bestrijden van spierdystrofieën, werd alom geprezen. Daarvoor kreeg hij tijdens de Oscars van 2009 ook de Jean Hersholt Humanitarian Award.