Direct naar artikelinhoud

Trump moet bouw van muur uitstellen

Trump moet bouw van muur uitstellen

Donald Trump moet de bouw van een muur op de grens met Mexico, een van zijn belangrijkste campagnebeloftes, uitstellen. De Amerikaanse president krijgt het plan voorlopig niet gefinancierd. Dat schrijft de Washington Post op basis van informatie uit de begrotingsvoorstellen, waarover het Congres zich vrijdag buigt. De middelen voor het prestigeproject om migranten en drugs tegen te houden ontbreken.

Het Amerikaanse Congres moet tegen vrijdagavond een nieuwe begrotingswet aannemen, om een zogenaamde 'government shutdown' te vermijden. Bij zo'n shutdown wordt een deel van de overheidsdiensten stilgelegd, iets wat de Republikeinen willen vermijden.

Trump had gehoopt dat in de begrotingswet geld voorzien zou worden voor de bouw van de muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens. Maar de Democraten dreigen ermee het hele begrotingsakkoord te kelderen als er geld voor de muur in wordt voorzien.

Trump hield, aanvankelijk via Twitter, vol dat het bouwwerk er hoe dan ook komt. 's Middags in het Witte Huis zei hij dat het tijdens zijn eerste ambtsperiode echt gaat gebeuren. "We hebben genoeg tijd.'' September is wat hem betreft ook goed om de eerste palen te slaan. "De muur wordt gebouwd, honderd procent zeker", verzekerde hij. "We zijn al aan het voorbereiden. We maken plannen en beschrijvingen. We werken hard aan de muur, en de muur zal gebouwd worden."

Zijn adviseur Kellyanne Conway had eerder op de dag al toegegeven dat geld voor de muur deze week niet meer zou worden gevonden.