Kan Marc Dutroux echt vrijkomen? En wie betaalt zijn advocaat eigenlijk?

© BELGA

Maakt ’s lands bekendstemisdadiger echt een kans om vrij te komen?“In 2021 zal Marc Dutroux 25 jaar in de cel hebben ge­zeten:dat is een buitensporig lange straf”,

vindt zijn advocaat Bruno Dayez (foto). Dan wil hij een verzoek indienen om Dutroux voorwaardelijk vrij te laten. Of hij ook een kans maakt, valt af te wachten.

Cedric Lagast

© BELGA/AFP

Is dit plan realistisch?

Marc Dutroux (60) is tot een levenslange celstraf veroordeeld voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord, met daarboven nog eens tien jaar terbeschikkingstelling. In de praktijk kan hij na 23 jaar een verzoek indienen om vervroegd vrij te komen onder voorwaarden. Een rechtbank moet hiervoor wel toestemming geven.

“In het geval van Dutroux zal dit niet makkelijk gebeuren. Ik acht het heel onwaarschijnlijk”, zo reageerde justitieminister Koen Geens (CD&V) al.

Is dit de eerste aanvraag van Dutroux?

Neen. Al in 2013 diende Marc ­Dutroux een aanvraag in. Maar zijn verzoek werd toen afgewezen. Na de vrijlating van Michelle Martin werd de minimale tijd die een levenslang ­gestrafte moet uitzitten, trouwens ­verhoogd.

© REUTERS

Hoe zal de procedure verlopen?

Bruno Dayez, de advocaat van Dutroux, kondigde aan dat hij binnen vier jaar een verzoek zal indienen bij de strafuitvoeringsrechtbank. Hij moet dan een reïntegratieplan voorleggen: Dutroux moet een woonst hebben, psychosociaal begeleid worden, en een zinvolle dagbesteding kunnen voorleggen. Hij moet ook in zijn eigen onderhoud kunnen voorzien.

De psychosociale dienst van de gevangenis en de directie moeten een advies voorleggen. De eindbeslissing ligt bij de strafuitvoeringsrechtbank.

Krijgen de slachtoffers van Dutroux inspraak bij de beslissing?

De strafuitvoeringsrechtbank kán de slachtoffers uitnodigen, maar is niet automatisch verplicht om dat te doen. Wel mogen de slachtoffers altijd in een brief hun verzoeken en bedenkingen melden – bijvoorbeeld dat ze niet willen dat Dutroux in dezelfde provincie komt wonen.

Hoezo, “25 jaar cel is wel genoeg geweest”?

“25 jaar opsluiting moet genoeg zijn”, vindt advocaat Dayez. Volgens hem zat Dutroux daarmee een buitensporig lange straf uit. Bovendien moet Justitie volgens Dayez in staat zijn om iemand in die periode te laten evolueren. Die 25 jaar is een symbolische datum, die Dayez heeft bedacht. In de wet is er geen sprake van.

Waarom zoekt Dutroux nu een plek in een klooster?

Wellicht liet hij zich inspireren door zijn ex-vrouw Michelle Martin. Dayez beseft dat een groot deel van het land niet klaar is voor de vrijlating van ­Dutroux, en dat hij op veel vijandige reacties zal moeten rekenen. Wellicht is een klooster de enige plaats waar hij een woonst zal kunnen vinden.

Wie betaalt de advocaat van Dutroux?

“Dutroux heeft geen geld om ons, de slachtoffers, te vergoeden. Maar hij slaagt er toch in om een dure advocaat te betalen”, zo merkte Paul Marchal, de vader van de vermoorde An ­Marchal, al op. Dutroux heeft recht op een pro-Deoadvocaat, omdat hij geen inkomen heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer