Erkende vakbonden blijven op piste van overleg

De erkende vakbonden bij de NMBS willen via sociaal overleg tot oplossingen komen voor een reeks pijnpunten in verband met de werknemers, zoals de premies voor treinbestuurders. Daarom hebben ze ervoor gekozen niet deel te nemen aan de stakingsactie van de niet erkende treinbestuurdersvakbond ASTB.

"Veel zaken worden momenteel behandeld in diverse werkgroepen", zegt Jean Pierre Goossens van de socialistische ACOD. "We hopen dat dat tegen midden juni leidt tot een voorstel van sociaal protocol."

Zo'n protocol bevat de krachtlijnen van "een aantal zaken die moeten worden bijgestuurd" voor de werknemers. Dat gaat over het premiestelsel voor de treinbestuurders, maar ook over heel wat andere zaken voor andere personeelsleden.

"Evenwicht"

Luc Piens van de christelijke vakbond ACV-Transom zit op dezelfde lijn. "We nemen niet deel aan de staking omdat we in paritair overleg tot oplossingen willen komen", zegt hij. "We willen tot een evenwichtig geheel komen voor alle personeelsleden."

ACOD'er Goossens voegt nog toe dat de impact van de staking "lijkt mee te vallen". Volgens de laatste stand van zaken die de NMBS meegaf, rijden twee op de drie treinen. "We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en zijn op het terrein ons standpunt gaan uitleggen", aldus Goossens.

"Onredelijke eisen"

De NMBS zelf riep vorige week de treinbestuurders uitdrukkelijk op om niet deel te nemen aan de staking, "maar de verdere besprekingen over een globaal sociaal akkoord een kans te geven en te denken aan de reizigers". Volgens de spoorwegmaatschappij stelt de ASTB "onredelijke eisen" inzake premies en loonbarema's, die het bedrijf 15 miljoen euro per jaar zouden kosten.

Meest gelezen