Eerste daling in aantal groenestroom­certificaten

Het aantal groenestroomcertificaten dat wordt uitgereikt in Vlaanderen, is vorig jaar voor het eerst gedaald. Dat heeft de Vlaamse energieregulator VREG bekendgemaakt. De steun blijft wel aanzienlijk: er zijn in 2014 5,5 miljoen certificaten uitgereikt, goed voor minstens 500 miljoen euro.

Groenestroomcertificaten zijn een soort cheques die jaren geleden ingevoerd werden, toen de technologie om hernieuwbare energiebronnen in te zetten nog heel duur was.

Ze moeten mensen overtuigen om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens of biomassa. Bedrijven of particulieren die groene stroom produceren, krijgen via die groenstroomcertificaten financiële ondersteuning.

Vorig jaar zijn er meer dan 5,5 miljoen van die certificaten uitgedeeld, zowat 3 procent minder dan het jaar ervoor. Het is de eerste keer dat het aantal uitgereikte certificaten is gedaald.

Er zijn vooral minder certificaten voor biomassa uitgereikt. Bij de zonnepanelen, waar het aantal uitgereikte certificaten tot voor kort elk jaar verdubbelde, was de stijging in 2014 beperkt tot 6 procent. Het gaat wel nog altijd om meer dan 2 miljoen certificaten.

Schuldenberg

In het algemeen is de groei van groenestroomcertificaten dus gestopt, maar vanuit het verleden is er een groot overschot opgebouwd, door de oversubsidiëring van vooral zonnepanelen.

De netbeheerders, zoals Eandis of Infrax, waren de voorbije jaren wettelijk verplicht certificaten op te kopen. Zij zitten nu met miljoenen certificaten op overschot. In het hele systeem is een schuldenberg opgebouwd van minstens een miljard euro, die ooit zal worden doorgerekend aan de klant.

Volgens de VREG is er "nood aan structurele ingrepen om het evenwicht in de certificatenmarkten te herstellen". "Bij ongewijzigd beleid zullen de marktoverschotten immers nog jaren blijven bestaan en zelfs toenemen."

Meest gelezen