© AP

Dit Antwerps talent is goed op weg om de tweede Belg in de NBA te worden

Maakt een Antwerpenaar vanaf volgend seizoen het mooie weer in de belangrijkste basketbalcompetitie ter wereld? Het zou zo maar kunnen. Retin Obasohan (22) draait vanaf 8 juli proef bij de Sacramento Kings, hij neemt deel aan de Summer League.

sam reyntjens

Van BBC Mercurius Berchem via Kangoeroes Boom naar de NBA (National Basketball Association)? Het klinkt als een droom voor elke jonge basketter. Een droom die voor Antwerpenaar Retin Obasohan wel eens werkelijkheid zou kunnen worden. Zes jaar geleden verklaarde hij in uw krant nog dat hij prof wilde worden en nu staat de jongeman op de drempel van de NBA.

Tijdens de jaarlijkse draft, de periode waarin NBA-clubs mogen kiezen uit de beste jonge talenten, werd hij niet gekozen maar ondertussen tekende de jongeman wel bij de Sacramento Kings. Daarmee start hij op 8 juli in Las Vegas tegen de Toronto Raptors.

© gva

Summer League

Op die dag gaat namelijk de jaarlijkse Summer League van start. Een voorcompetitie waarin jonge spelers een laatste kans krijgen om zich te bewijzen. Belgen die aan die Summer League meededen zijn niet dik gezaaid, net als landgenoten die het tot in de NBA schopten. “Enkel Didier Mbenga speelde in de NBA”, zegt Koen Umans van de Vlaamse Basketballiga. “Axel Hervelle werd wel gedraft door de Denver Nuggets maar speelde er nooit mee.”

Deelnemen aan de Summer League staat echter nog niet gelijk aan spelen in de NBA. “Hij kan dan eventueel opgenomen worden in een bredere lijst van het team”, legt Umans uit. “Maar eigenlijk is die Summer League een loterij, het is afwachten.”

“Agressieve speler”

De afgelopen jaren ontwikkelde Obasohan zich in Alabama tot een zeer waardevolle speler. Hij speelde in de hoogste divisie van het college basketbal en werd in die reeks afgelopen seizoen verkozen in het team van het jaar. “Als ik Obasohan in een woord moet omschrijven, zou ik voor agressief gaan”, zegt Amerikaans journalist Charlie Potter die voor de website 247sports.com de prestaties van de Antwerpenaar en zijn ploeg op de voet volgde. Potter ziet die agressiviteit als een positief punt. “Retin de ring zien aanvallen, offensief of defensief, is altijd leuk”, legt hij uit. “Omdat hij furieus tekeergaat. Hij is een vechtjas die het afgelopen jaar, onder coach Avery Johnson, enorme vooruitgang heeft geboekt op aanvallend gebied. Hij was altijd al een bovengemiddelde verdediger, maar vorig seizoen zette ook zijn offensieve kwaliteiten een stap in de goede richting.”

© YouTube

Te klein

Hoewel hij hem graag aan het werk ziet, acht Potter de kans klein dat Obasohan de NBA haalt. “Zijn gestalte is een probleem. Met zijn 1m85 is hij volgens mij te klein om shooting guard te zijn in de NBA en dat is wel de positie waar ik denk dat hij moet spelen. We zullen moeten wachten en zien wat er gebeurt.” Toch is er ook nog een tussenweg voor als de NBA na de zomer te hoog gegrepen zou blijken. “De plaatsen in de NBA zijn beperkt en dus duur”, aldus Potter. “Het kan wel dat hij gekozen wordt door een sattelietploeg van een NBA-team en dan uitkomt in de D-league (een competitie waarin jonge spelers zich kunnen ontwikkelen, red.). Bij blessures komen de NBA-teams daar nieuwe spelers halen om tijdens het seizoen hun kern aan te vullen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.