Meteen stormloop op eerste Zeeuwse goud van het seizoen

© jve

Mosselliefhebbers kunnen sinds gisteren terecht in heel wat restaurants voor de eerste hangcultuurmosselen. Het Zeeuwse goud kan door de zachte weersomstandigheden opmerkelijk vroeger geserveerd worden dan andere jaren. Een meevaller, net voor het drukke Hemelvaartweekend. “Onze eerste 1.000 kilo was meteen uitverkocht”, zegt Alex van Houte van Daniel's Azuur.

Junior Verbeeke

De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen werden gisteren geleverd aan restaurants langs de kust. Uitzonderlijk vroeg, want vorig jaar kon het eerste Zeeuwse goud pas op 1 juni geserveerd worden. Door de zachte winter en de uitstekende weersomstandigheden van de laatste weken kunnen de mosselliefhebbers net voor het verlengde Hemelvaartweekend al aan hun trekken komen. De mosselen hebben momenteel een vispercentage van zo’n 28 à 29 procent. Dat kan nog aangroeien tot maximum 38 procent.

“De natuur is de natuur, maar dit is echt heel vroeg”, zegt Alex van Houte, bestuurder van vishandel Daniel’s Azuur. “De hangcultuur wordt al hangend gekweekt, net onder de waterkolom. Omdat er door de milde winter veel voedsel in het water zat, konden de mosselen snel en vlot groeien. Vandaag hebben we onze eerste 1.000 kilo geleverd aan onze klanten. Die was snel uitverkocht.”

Serieuze meevaller

Wij mochten de eerste hangcultuurmosselen proeven in restaurant Picardie op de Zeedijk in Blankenberge. Uitbater Lieven Ketels staat bekend om zijn mosselbereidingen en zette gisteren meteen een eerste pot op het vuur. “Ik vind ze erg lekker. De zilte smaak is goed aanwezig”, zegt Ketels. “Als we geen kwaliteit kunnen aanbieden, serveren we er ook geen. Dat er al zo vroeg mosselen zijn, is dus een meevaller.”

Steeds vaker worden tijdens het laagseizoen mosselen geserveerd uit minder traditionele landen. “We willen uiteindelijk twaalf maanden per jaar mosselen aanbieden”, besluit van Houte. “Uit landen als Noorwegen, Denemarken en Schotland is dat perfect mogelijk. De smaak zal soms wat verschillen, maar ook die producten zijn erg lekker.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen