Nieuwe coach Kortrijk moet carrière redden in België na ontslag op vraag van... de spelers

“Eerst Roda redden, dan Kortrijk”, klonk het een tijd geleden nog bij Ioannis Anastasiou (44), de nieuwe coach van KVK. Maar voor het bestuur van Roda JC hoefde het niet meer: drie dagen voor een cruciaal duel om het behoud in de Eredivisie werd de Griek ontslagen. Opvallend: zijn vertrek zou er gekomen op aandringen van de spelers zelf.

Junior Verbeeke ,

Ze hebben hem bij Roda JC zelfs niet meer nodig tijdens de twee belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Opvallend, want Anastasiou plaatste zich zondag nog voor de finale van de nacompetitie voor een plaatsje in de Eredivisie volgend seizoen. Al scheelde het niet veel. Roda lag de hele wedstrijd onder tegen Helmond Sport – 13de pas in de tweede klasse – en leek zo goed als gedegradeerd. Maar in blessuretijd kwam uiteindelijk nog de bevrijdende 1-1. Dat volstond, na een nipte zege in de heenwedstrijd, voor een finale overmorgen tegen MVV.

Na de wedstrijd tegen Helmond viel Anastasiou voor de camera's zijn groep openlijk aan. “Je kan heel veel dingen zeggen, maar met deze mentaliteit ga je niet ver komen. We konden de bal zelfs niet naar de juiste kleur spelen”, bromde hij. Een uitspraak die hem niet in dank werd afgenomen. En eentje die hem uiteindelijk ook zijn job kostte. Huub Stevens volgde hem gisteren al op.

Enkele misnoegde spelers zouden vorige week maandag al naar de directie getrokken zijn om Anastasious ontslag te eisen. Volgens hen zou hij tactisch niet genoeg onderlegd zijn en niet kunnen omgaan met zijn spelers. De non-match tegen Helmond staafde de overtuiging bij het bestuur dat Anastasiou niet in staat was om Roda in de Eredivisie te houden. “Los zand, geen systeem”, klinkt het binnen de club.

In februari stonden Aleksei Korotaev, de nieuwe mede-eigenaar van de club, en clubadviseur Nicolas Anelka al eens driftig met hun hoofd te schudden toen Anastasiou Dani Schahin wisselde voor Thanasis Papazoglou, huurling van Kortrijk.

Zijn C4 bij Roda is al de tweede opeenvolgende die hij krijgt als hoofdcoach. Bij Panathinaikos werd Anastasiou in november 2015 ook al de laan uitgestuurd.

Wespennest Kortrijk

In Kortrijk krijgt Anastasiou een nieuwe kans om te bewijzen dat hij het in zich heeft. Zelf zegt hij dat hij, in tegenstelling tot bij Roda, daar wél mee het sportieve beleid mag uitstippelen. Gezien zijn explosieve relatie met zijn groep bij Roda ­– naar verluidt ook niet de makkelijkste – is het wel opvallend dat gentleman Anastasiou zijn carrière nu moet redden in een kleedkamer die al maanden de reputatie van een wespennest heeft. Als hij mislukt, lijkt zijn trainerscarrière vroegtijdig opgebrand.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen