Direct naar artikelinhoud

IN KAART: Trump komt naar Brussel en dus ligt het verkeer lam: hier staat u vandaag en morgen stil

De samenstelling van de 'motorcade' is elke keer anders en telt soms tientallen voertuigen, zoals hier in januari 2017 in Washington. Toen reden president Obama en president-elect Trump in één karavaan, waardoor die nóg groter is dan anders.

President Trump verblijft slechts een kleine 28 uur in onze hoofdstad. De kans dat u hem in levende lijve ontmoet, is dus bijzonder klein. Z'n circus - lees: minstens 4.000 agenten, een eigen Secret Service-legertje en buitenlandse ordediensten - dáár zal u niét naast kunnen kijken. Wie vandaag en morgen naar Brussel moet, stelt z'n verplaatsing beter uit. Trump zal het verkeer immers helemaal lamleggen. Een oplijsting.

IN DE LUCHT & OP DE WEG

Trump en zijn gevolg landen deze namiddag om 16 uur in Melsbroek. Van enkele minuten voor tot even na de landing wordt alle vliegverkeer boven Zaventem stilgelegd. Daarna gaat het richting centrum Brussel. Om 'The Beast' niet te hinderen, ontruimt de politie rond 16.15 uur een deel van de Brusselse ring en de E40. Aan de opritten van de autosnelweg wordt het verkeer even tegengehouden tot de colonne is gepasseerd.

Vanaf "de late namiddag", maar vooral morgen (donderdag), zal het volgens de Brusselse politie "de hele dag moeilijk zijn om zich per voertuig te verplaatsen" door de hoofdstad. Enkele belangrijke assen worden verkeersvrij gemaakt en verschillende straten zullen urenlang worden afgesloten. Het gaat onder meer om het Schumanplein, de omgeving van de NAVO, de buurt van het Paleizenplaan en de Waterloolaan. Daarnaast wordt ook een stuk van de kleine ring, tussen het Louizaplein en de Naamsepoort, bovengronds afgesloten. 

Er zal ook doorlopend hinder zijn in de Hertogtraat, Wetstraat en Belliardstraat. Zo mogen automobilisten er niet parkeren. Wagens, fietsen en bromfietsen die dat verbod aan hun laars lappen, zullen worden weggehaald. De politie raadt iedereen aan om de omgeving te vermijden en om vandaag en morgen zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. (lees hieronder verder)

Donald Trump stapte dinsdag in Italië de trapjes naar beneden van zijn Air Force One. De president groette zijn omstanders hartelijk.

OPENBAAR VERVOER

Maar ook dat zal hinder ondervinden. De treinen en metro's rijden normaal, al sluiten deze namiddag om 14.30 uur tot en met donderdag 16.30 uur volgende metro-ingangen: Kunst-Wet, Schuman, Troon, Louiza en Naamsepoort. Morgen gaat het metrostation van Schuman een hele dag dicht. Er zal wel gewoon metroverkeer zijn.

Tussen de luchthaven in Zaventem en het centrum van Brussel zal het bus- en tramverkeer aangepast worden naargelang het traject van Trump. "Vooral de tramlijnen 92, 93, 94 en de bussen in de buurt van Troon zullen hinder ondervinden", zegt An Van hamme van MIVB. "Trumps programma kan wel nog altijd aangepast worden", klinkt het in veiligheidskringen. En dus is het niet uitgesloten dat ook andere lijnen onderbroken zullen worden.

Ook de busreizigers van De Lijn moeten rekening houden met vertragingen. Vandaag in de late namiddag verwacht men vooral op de lijnen op en rond Brussels Airport en Brucargo hinder. Mogelijk is er ook verstoord busverkeer in de buurt van de E40 tussen Sterrebeek en Brussel en aan de oostkant van de Brusselse kleine ring. Morgen worden de bussen van De Lijn in de omgeving van de NAVO omgeleid. Op en rond Brussels Airport blijft de hinder beperkt tot morgenavond omstreeks 20 uur, het tijdstip waarop de president ons land weer verlaat. (lees hieronder verder)

BETOGINGEN

Het bezoek van de president brengt ook heel wat manifestanten op de been. Betogers - op Facebook telt de 'Trump not welcome'-mars intussen 9.800 deelnemers  - verzamelen deze namiddag rond 17 uur aan het Brusselse Noordstation, van waaruit ze door de hoofdstad trekken via de Sainctelettesquare, de Antoine Dansaertstraat, het Beursplein en de Emile Jacqmainlaan, om uiteindelijk weer aan Brussel-Noord halt te houden. Het einde van de manifestatie is voorzien rond 22 uur.

De woordvoerster van de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene Ilse Van de Keere waarschuwt alvast voor stevige verkeershinder. "Het is zeker niet aangewezen om je met de wagen in de buurt van het parcours te begeven", klinkt het. De politie zet de straten langs het parcours af, maar probeert ze daarna zo snel mogelijk weer open te stellen.

Ook morgenochtend staat bij het begin van de NAVO-top een manifestatie gepland aan het hoofdkwartier in Evere. Het zou weliswaar gaan om een kleinere actie met een honderdtal betogers, "maar ook daar wordt niettemin hinder verwacht".

Wie zich met de wagen in Brussel waagt of op de hoogte wil blijven van de hinder op bus- en metrolijnen, kan terecht op de Twitterpagina van de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene (@zpz_polbru) voor realtimeverkeersinformatie en op de site van STIB-MIVB.

Twitter bericht wordt geladen...

Hoe zetten Donald Trump en zijn echtgenote vandaag voet op Belgische bodem? Mogen ook de Belgen zich aan een wuivend handje verwachten, net zoals de eerste stop van hun buitenlandse reis, Saoedi-Arabië?