Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manchester

Aanslag in Manchester krijgt muziekwereld niet klein

Een fan van Ariana Grande blijft verdwaasd achter na de aanslag op het concert van haar idool.

Voor de tweede keer in anderhalf jaar treft IS-terreur de Europese muziekwereld. De aanslag in de Manchester Arena, waarbij 22 doden vielen, zorgt opnieuw voor ongerustheid over concertbezoek. Organisatoren in ons land houden de al scherpe maatregelen aan.

Omdat de maatregelen hier nu al scherp zijn, met onder andere camera’s, sweeps en controles aan de ingang, stellen concertzalen en festivalorganisatoren bij ons niet meteen extra veiligheidsmaatregelen in na het drama in de Noord-Britse stad.

Na het concert van de Amerikaanse popzangeres Ariana Grande in de grote Manchester Arena zijn maandagavond 22 doden en 59 gewonden gevallen. Onder hen een meisje van acht dat omkwam. Bij de gewonden zijn twaalf kinderen jonger dan zestien.

De zelfmoordaanslag is opgeëist door terreurgroep IS. De dader, de 22-jarige Salman Abedi, stierf ter plekke. Hij was volgens Britse media een kind van Libische vluchtelingen, geboren in Manchester. Een 23-jarige man die mogelijk zijn handlanger was, is gearresteerd. Brits premier Theresa May heeft het terreurniveau opgetrokken naar het hoogste niveau.

Veilig naar concerten

Terwijl Manchester, dat leeft van en voor voetbal en muziek, in diepe rouw is, stellen muziekfans overal zich opnieuw dezelfde twee vragen als na de IS-aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan op 13 november 2015. Hoe reageert de popwereld en kunnen we nog veilig naar concerten? 

Grande schort haar wereldtournee op. Of dat ook betekent dat haar concert zondag in het Sportpaleis afgelast wordt, is volgens de organisatoren nog niet duidelijk. Een show van The Simple Minds in Manchester ging gisterenavond door. Take That zegt vier concerten daar en in Liverpool af. Wellicht volgen nog meer bands. 

Extra veiligheidsingrepen komen er bij ons niet meteen. Ancienne Belgique, Botanique, Paleis 12 en Vorst Nationaal, de bekendste zalen in Brussel, houden na de aanslag vast aan de veiligheidsmaatregelen. Die staan sinds 17 november, toen in ons land de verhoogde terreurdreiging is ingegaan, op niveau drie, het op een na hoogste. Enkel wanneer er concrete aanwijzingen zijn voor een dreiging die zeer nabij is, wordt het niveau vier. 

Botanique en AB wijzen erop dat omwille van veiligheidsredenen, grote handtassen en rugzakken niet toegelaten worden in onze zalen. Er wordt nog steeds systematisch gecontroleerd. “Onze maatregelen blijven exact dezelfde sinds niveau drie is ingesteld en het zijn er heel wat, zoals vooraf de zaal sweepen en concertgangers visueel fouilleren”, zegt Dirk De Clippeleir, directeur van de AB. “Naar aanleiding van deze aanslag hebben we vanochtend alles nog eens extra overlopen met de veiligheidsmensen.”

'Onze maatregelen blijven exact dezelfde sinds niveau drie is ingesteld en het zijn er heel wat, zoals vooraf de zaal sweepen en concertgangers visueel fouilleren'
Dirk De Clippeleir, directeur van de AB

Bij concerten in het Sportpaleis patrouilleren er sowieso al twintig politiemannen en een tiental militairen. Ook Jan Van Esbroek van die Antwerpse muziekarena benadrukt dat alle extra veiligheidsmaatregelen die sinds de verhoogde terreurdreiging zijn ingevoerd van kracht blijven. “We gaan zeker niets afbouwen en wachten op instructies om eventueel nog meer te doen.”

Heel veel meer kun je evenwel niet doen, weten de meeste organisatoren en medewerkers. Maar elke keer moet je jezelf wel proberen te verbeteren als club of festival, om het gevoel van veiligheid te waarborgen, zo klinkt het.

“We zullen waarschijnlijk weer nieuwe veiligheidsmaatregelen moeten treffen,” verwacht Peter Daeninck van de Lokerse Feesten. “Maar hoe moet je absolute veiligheid garanderen? Vorig jaar waren er al de metaaldetectoren en patrouilles, na het drama in Nice kwamen er ook nog eens de betonblokken bij. Je kunt dit allemaal negatief bekijken en zeggen dat al die maatregelen een druppel op een hete plaat zijn. Maar volgens mij is het meer aangewezen om er alles aan te blijven doen om mogelijk gevaar in te dijken, zodat mensen zich zeker niet laten doen door dat tuig.”

Lees meer: Hoe veilig kun je concerten maken?