Direct naar artikelinhoud
Telecom

Roamingkosten vallen straks weg, en telecombedrijven verhogen nu al hun tarieven

De roamingkosten worden straks afgeschaft.

Het afschaffen van de roamingkosten is goed nieuws voor de consument. Maar het neemt een serieuze hap uit de inkomsten van de telecomoperatoren. Zij proberen dat via een andere weg terug te verdienen. Minister van Telecom Alexander De Croo reageert kritisch.

Deze zomervakantie even vanop het strand in Saint-Tropez naar het thuisfront bellen. Het kan voortaan zonder dat u bij thuiskomst een telecomfactuur in de bus krijgt die u de schrik van uw leven bezorgt. Dat de telecomoperatoren hun klanten vanaf 15 juni geen kosten meer mogen aanrekenen voor roaming, is inmiddels bekend. Het principe heet 'Roam like at Home'. Concreet wil dat zeggen dat je in het buitenland hetzelfde betaalt als wat je in België betaalt. En als je gratis minuten, sms'en of mobiele data hebt in België, kun je die ook in het buitenland gebruiken.

Het had heel wat voeten in de aarde, en de debatten in de Europese Unie begonnen al in 2012. Geleidelijk werden de roamingtarieven verlaagd, om nu dus helemaal weg te vallen. De impact is groot, want die roamingtarieven zorgden voor een mooie inkomstenbron. Vorig jaar kostte de verlaging van die tarieven Proximus al 36 miljoen euro aan minder opbrengsten. Voor heel 2017 wordt het afschaffen van de roamingtarieven op zo'n 61 miljoen euro begroot. Bij Telenet is dat zo'n 50 miljoen euro voor dit jaar. 

'Dat de afschaffing van de roamingkosten en de aanpassing van een aantal formules samenvallen is toeval'
Proximus-woordvoerder Jan Margot

De verleiding om minstens een deel van die verdwenen inkomsten te compenseren is bijgevolg groot. Het is heus geen toeval dat Telenet begin dit jaar al zijn tarieven lineair optrok. Nieuwe prijsaanpassingen zitten voorlopig niet in de planning. "Ons prijsbeleid is iets wat we continu evalueren. Maar er zijn geen plannen om na het afschaffen van de roamingtarieven onze prijzen aan te passen", zegt woordvoerster Isabelle Geeraerts. 

Ook Proximus heft nu vanaf juni hogere tarieven. Het abonnementsgeld voor een hele resem ‘oude packs’ die afgesloten zijn voor april 2012, gaan met 2 euro omhoog. Een pack is een bundel waar verschillende diensten zoals internet, televisie, telefonie of mobiel internet in worden gestoken. 

Daarnaast wordt ook bij een pak 'zakelijke' formules het tarief opgetrokken voor wie buiten zijn bundel gaat. Die betaalt niet langer 0,03 euro, maar 0,06 euro. "Dat de afschaffing van de roamingkosten en de aanpassing van een aantal formules samenvallen is toeval", reageert Proximus-woordvoerder Jan Margot. "Het gaat overigens om een fractie van het aantal professionele klanten. En dan nog uitsluitend voor als ze buiten hun bundel zouden gaan, wat ook al uitzonderlijk is."

'Als je buiten je bundel gaat in het binnenland, betaal je voortaan ook dat bedrag. Niets illegaals maar duidelijk duurder en een manier om iedereen te laten meebetalen voor gratis roaming'
Simon November, Test-Aankoop

Bij Test-Aankoop zien ze dat toch anders. Woordvoerder Simon November: "Het is zo dat de operator de groothandelstarieven moet aanrekenen voor verbruik buiten je bundel in het buitenland. Dit is Europees zo bepaald.

"Maar als je buiten je bundel gaat in het binnenland, betaal je voortaan ook dat bedrag. Niets illegaals maar duidelijk duurder en een manier om iedereen te laten meebetalen voor gratis roaming. Voor wie netjes binnen zijn bundel blijft, verandert er niets natuurlijk", merkt November terecht op.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) heeft al gezegd dat de prijzen voor bundels naar beneden moeten. Ook nu reageert hij kritisch op de tariefaanpassing. "België heeft nog een grote achterstand op de buurlanden op het vlak van het gebruik van mobiel internet en 4G. Een verhoging van de prijzen buiten de bundel zal niet helpen om die achterstand in te halen." 

90 procent lager

Bij de telecomwaakhond BIPT ziet men vooralsnog geen reden tot ingrijpen. "We volgen de tarieven van de operatoren wel op", zegt woordvoerder Jimmy Smedts.

Het Europees Parlement had hierop al geanticipeerd. Het legde maximumtarieven op voor de groothandelsprijzen die de operatoren elkaar mogen aanrekenen als hun klanten in het buitenland hun telefoon gebruiken.

Die nieuwe maximumtarieven liggen zowat 90 procent lager dan nu het geval is. Dat zorgt er dus voor dat ook de kosten voor de telecomoperatoren verbonden aan die roaming eveneens dalen. Het principe is dat er vanaf 2017 geen winst op roaming meer mag worden gemaakt.