SABMiller wijst overnamebod AB inBev van 100 miljard af

Brouwer AB InBev, met hoofdzetel in Leuven, heeft een bod uitgebracht op zijn grootste concurrent, het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse SABMiller. AB InBev biedt 42,15 pond (ongeveer 57 euro) per aandeel SABMiller in cash, goed voor een totaalbedrag van 104 miljard dollar (92 miljard euro). Dat blijkt uit een persbericht van 's werelds grootste brouwer. De grootste aandeelhouder van SABMiller steunde het voorstel, maar de raad van bestuur verwierp het.

De raad van bestuur van SABMiller heeft woensdag formeel het overnamevoorstel van AB InBev afgewezen. Het bestuur, uitgezonderd de bestuurders van grootste aandeelhouder Altria, was unaniem in de verwerping, zo blijkt uit een kort persbericht. Ook het derde overnamebod van de biergroep met hoofdzetel in Leuven strandt dus.

SABMiller herhaalt dat het bod van 42,15 pond per aandeel het bedrijf 'substantieel onderwaardeert'.

Zelfs voordat de raad van bestuur samengekomen was om het voorstel formeel te bespreken, had voorzitter Jan du Plessis het bod al afgewezen. Hij sprak van 'opportunistische en erg voorwaardelijke' voorstellen van AB InBev, met een aantal elementen die 'doelbewust zijn ontworpen om onaantrekkelijk te zijn voor vele van onze investeerders'. 'SABMiller wordt door AB InBev op zeer substantiële wijze ondergewaardeerd', besluit Du Plessis.

Al twee biedingen verworpen

Uit het communiqué van AB InBev bleek eerder dat SABMiller al twee lagere biedingen (van 38 en 40 pond per aandeel) heeft verworpen. 'AB InBev is ontgoocheld dat de raad van SABMiller beide biedingen heeft verworpen zonder enig betekenisvol engagement', klonk het eerder vandaag.

Zo zou het nieuwe bierimperium eruit zien hebben, moest SABMiller het bod wel aangenomen hebben:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de Leuvense brouwer zou de combinatie van beide bedrijven 'het eerste echt globale bierbedrijf' opleveren, met een omzet van 64 miljard dollar (bijna 57 miljard euro). 'De gecombineerde groep zal activiteiten hebben in zo goed als alle grote biermarkten, inclusief sleutelregio's met sterke groeiperspectieven zoals Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika.' SABMiller heeft merken als Pilsner Urquell, Grolsch, Foster's en Miller in de portefeuille. Samen zouden de bedrijven een wereldwijd marktaandeel hebben van meer dan 30 procent.

Altria Group, met een belang van 27 procent de grootste aandeelhouder van brouwer SABMiller, steunde het bod. 'De combinatie van beide bedrijven zal aanzienlijke waarde creëren voor alle SABMiller-aandeelhouders', klonk het woensdagochtend.

AB InBev liet nog weten dat het van plan is de basis van SABMiller in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg te behouden als regionaal hoofdkwartier, en dat er een beursnotering op de beurs van Johannesburg aangevraagd zal worden, naast de bestaande in Brussel. Over een eventuele verhuis van het AB InBev-hoofdkwartier uit Leuven (bijvoorbeeld richting Londen), waarover in de media gespeculeerd wordt, wordt er in het persbericht niets gezegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen