© BELGA

Belkacem vecht vandaag 12 jaar cel aan

Voor het hof van beroep gaat vandaag het proces rond Sharia4Belgium van start. Van de oorspronkelijk 45 beklaagden gingen er slechts vier in beroep, waaronder kopstuk Fouad Belkacem (33).

JONATHAN BERNAERTS

Volgens de correctionele rechtbank in Antwerpen was Sharia4Belgium niet het zootje ongeregeld waar de organisatie in haar begindagen voor werd gehouden. Wel integendeel. “Ze heeft als doel de democratie omver te werpen door terroristische misdrijven te plegen”, stelde het vonnis precies een jaar geleden.

“Jihad van het woord”

De spin in het web was volgens de rechtbank Fouad Belkacem. Tijdens zijn proces had hij aangevoerd dat hij zich uitsluitend bezighield met de “jihad van het woord”. “Provocatie”, had zijn advocaat dat gedrag genoemd, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Belkacem vloog, als leider van Sharia4Belgium, voor twaalf jaar achter tralies.

Belkacem ging in beroep tegen zijn veroordeling als terrorist. Dat gebeurde na lang nadenken, want hij riskeert om nog zwaarder gestraft te worden. Het federale parket eiste namelijk vijftien jaar.

Van de oorspronkelijk 45 beklaagden, van wie het merendeel vorig jaar verstek liet gaan omdat ze in Syrië zaten of overleden zijn, gingen ook Houssien Elouassaki (24), Mohamed El Youssoufi (31) en Said M’nari (37) in beroep.

Houssien Elouassaki uit Vilvoorde kreeg, net als Belkacem, twaalf jaar effectief. Volgens de rechtbank was hij een actief lid van Sharia4Belgium en had hij zich in Syrië bij terroristische groepen aangesloten. Elouassaki zou in augustus 2013 gesneuveld zijn. Zijn advocaten hadden gevraagd om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, maar bij gebrek aan bewijs van zijn overlijden, weigerde de rechtbank.

Mohamed El Youssoufi uit Vilvoorde kreeg vier jaar cel omdat hij naar Syrië was gegaan om er voor een terreurgroep hand- en spandiensten te verlenen.

Antwerpenaar Said M’nari, tot slot, was bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel, maar tekende verzet aan. Dat leverde hem in juni een lichtere straf van twaalf jaar op.

Veiligheidsmaatregelen

Het proces, waarvoor twee zittingsdagen worden uitgetrokken, zal gepaard gaan met verscherpte veiligheidsmaatregelen. Veel wil de politie daar niet over kwijt. “Net zoals toen de zaak in eerste aanleg voorkwam, is er ook nu een verhoogde alertheid”, zegt woordvoerder Sven Lommaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER