Gevangenis houdt grootschalige noodoefening rond brand en gijzeling

In de gevangenis van Merksplas hebben politie en brandweer van vrijdagavond tot zaterdagmiddag een grootschalige noodoefening gehouden. Het doel was om de interne noodplanning van de instelling te testen, de werking van de nieuwe hulpverleningszone Taxandria te optimaliseren en alle brandweerkorpsen van de zone de kans te geven eens te oefenen binnen de specifieke context van de gevangenis.

Om de tien korpsen van de zone Taxandria de mogelijkheid te bieden aan de oefening deel te nemen, werd het scenario in kwestie vier keer na elkaar gespeeld, telkens met andere deelnemers. Dat scenario hield in dat er brand was uitgebroken - later bleek dat die aangestoken was - in een werkplaats van de gevangenis, waar houtpellets geproduceerd worden.

“Een extra uitdaging was dat het vuur gezien was door een voorbijganger en de directie nog niet eens op de hoogte bleek toen de brandweer arriveerde”, legt luitenant Jan Peeraer van de brandweerpost van Merksplas uit. “In de werkplaats bleken gedetineerden, gespeeld door aspirant-agenten, personeel gegijzeld te houden. De oefening hield zelfs in dat er enkele brandweerlui mee gegijzeld raakten.”

Aan de oefening namen zowat honderd brandweerlui deel, naast vertegenwoordigers van de politie, de gevangenis zelf en burgers. Volgens de brandweer is de oefening erg vlot verlopen en kwam de werking van de gevangenis in tussentijd niet in het gedrang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER