Uiteindelijk 75 jobs weg bij Celanese in Lanaken

Bij Celanese in Lanaken zullen 75 van de 241 banen worden geschrapt, zo stelt het bedrijf dinsdag in een persbericht. Het jobverlies is het gevolg van een halvering van de productiecapaciteit in de Limburgse vestiging, zoals die in april was aangekondigd. Toen was er sprake van 95 bedreigde jobs, maar daar zijn er dus nog 20 van gered. Bij Celanese wordt celluloseacetaat (grondstof voor sigarettenfilters) gemaakt, een markt die door de dalende sigarettenverkoop in een neerwaartse spiraal zit.

“Deze beslissing komt er naar aanleiding van de ingrijpende veranderingen op de wereldwijde markt voor acetaatproducten, die een grondstof vormen voor de productie van sigarettenfilters”, zegt sitedirecteur Marc Rens. “Deze veranderingen zijn te verklaren door een wereldwijd dalende vraag naar sigaretten. Daardoor is ook de vraag naar celluloseacetaat beginnen te dalen en moeten we de toekomstige productiecapaciteit afstemmen op de vraag. Dit houdt een halvering van de capaciteit in en het verlies van 75 jobs.”

Er werd intussen wel al een overeenkomst met de vakbonden bereikt over een sociaal plan. “We zullen de betrokken medewerkers op een gepaste en respectvolle manier ondersteunen en willen hen oprecht bedanken voor hun inzet en harde werk gedurende de voorbije jaren”, aldus nog Rens.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer