De vijf gezichten van nieuwe KV Oostende-spits Zinho Gano: van hamburgers met Lukaku tot De Giraf

© ID/ Lieven Van Assche

Zinho Gano (23) werd met open armen ontvangen op zijn eerste training bij KV Oostende. De recordtransfer van 2,5 miljoen is de man die KVO uit de rode cijfers moet halen. Weg met die 0 goals en 0 punten. Gano heeft er het potentieel voor, want samen met Romelu Lukaku scoorde hij ooit 156 goals in één seizoen. Een portret. Jürgen Geril

Jürgen Geril

1. De giraf op dreef

Ooit kreeg Zinho Gano de bijnaam De Giraf. Door zijn 1,98 meter en ook wel door zijn lange hals, maar ook omdat hij bij de beloften van Club Brugge soms log oogde en ook zo bewoog. Het verhinderde Gano niet om op één jaar tijd 27 keer te scoren voor de Brugse B-kern. Trainers als Koster en Daum hevelden hem over naar de A-kern, maar onder Georges Leekens werd hij in Brugge afgeserveerd. De Giraf werd uitgeleend aan tweedeklasser Lommel en daar leerde hij onder trainer Stijn Vreven echt werken. Met goeie voorzetten is de grote Gano bijna een garantie op een tiental goals per seizoen, maar met zijn lengte en kracht is hij vooraan ook een rustpunt. Bij Waasland-Beveren was Gano vorig jaar nog goed voor 12 goals en 5 assists. Eens op dreef is de Giraf een imposant beest.

2. Dodelijk duo met Romelu

Zijn killerinstinct kan nog groeien, maar bij de jeugd van Lierse vormde Zinho Gano een dodelijk duo met Romelu Lukaku. Hij was de toren, Romelu de spurtbom. Alle ballen vlogen binnen. Bij de U12 en de U13 speelden ze los kampioen met 156 goals, bijna allemaal gescoord door Lukaku en Gano. In een 10-0-zege tegen Moeskroen trof Lukaku vijf keer raak, Gano vier keer. Sindsdien zijn de twee goeie vrienden. Ze luisterden samen naar rapper 50 Cent, Romelu bleef soms eens logeren bij Gano en Lukaku kreeg al eens vervoer en een hamburger van Gano’s opa, omdat zijn ouders het toen niet breed hadden. Toen Lierse uiteenspatte door de zaak-Ye scheidden hun wegen.

3. Zoon van een liederlijke muzikant

Gano heeft zeker frivoliteit in zijn lijf. Zijn vader is een muzikant uit Guinee-Buissau die zijn Belgische moeder ontmoette tijdens een vakantie in Mallorca. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij drie was en nu volgt papa Gano zijn kinderen liefdevol, maar wel vanop afstand. Hij heeft dan ook zeven kinderen bij vijf verschillende vrouwen, waardoor Zinho halfbroers en -zussen heeft in Mechelen, Antwerpen, Mallorca en Afrika. Eigenlijk werd hij opgevoed door zijn grootouders die zijn mama bijstonden.

Zelf woonde Gano een tijd samen met Laura, een psychologe die drie jaar ouder was, in zijn appartement op ’t Eilandje in Antwerpen. Ondertussen is hij weer vrijgezel en na zijn transfer naar KVO gaat hij weer in Brugge wonen.

4. Gegeerd toptalent

Na zijn vier goals in drie wedstrijden voor Waasland-Beveren weigerde Gano maandag naar Extra Time te gaan. Hij wist simpelweg dat er te veel vragen zouden worden gesteld over zijn transfer. Toen al was er Engelse interesse en had ook de Portugese topclub Sporting aangeklopt. De club uit Lissabon wilde zijn afkoopsom van 2,5 miljoen echter alleen maar in schijven betalen en AA Gent kwam dan weer te laat. Oostende legde het hele bedrag in één keer op tafel, maar gaf Beveren geen percentage meer op een latere doorverkoop. Het ideale scenario bij de kustclub is nochtans een evolutie zoals die van Landry Dimata, maar niemand wil Gano die extra druk op leggen.

5. Opa’s lievelingetje

De eerste die op de hoogte was van Zinho’s transfer naar Oostende was opa André. De 76-jarige man voerde Gano vroeger naar alle trainingen en is nu nog altijd Zinho’s grootste fan. Hij is moeilijk te been, maar net als bij Beveren krijgt André een speciaal – makkelijk toegankelijk – plaatsje in het stadion van Oostende. Zinho bidt ook nog vaak voor zijn oma die in 2016 overleed. Opa André vond het trouwens nog te vroeg voor de stap naar het buitenland en hij is een kenner. Hij was zelf jarenlang voorzitter van voetbalclub Kampenhout waar Zinho aan zijn carrière begon. Daar scoorde hij als tiener eens drie keer in één wedstrijd en de scheidsrechter was toevallig ook een scout voor Lierse. Het was meteen de start van zijn profcarrière.

Meer over KV Oostende

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video