Michel: 'We kunnen Ceta niet ondertekenen'

De federale regering en de gemeenschappen en gewesten hebben geen akkoord kunnen bereiken over het Ceta-handelsverdrag met Canada. Wallonië en Brussel blijven nee zeggen. Daardoor kan premier Charles Michel het verdrag niet ondertekenen.

poj

Tijdens het overlegcomité, dat amper een halfuur in beslag nam, gaven de federale regering, de Vlaamse regering en de Duitstalige regering hun goedkeuring voor de ondertekening van Ceta. Maar de Waalse regering, de Franse gemeenschapsregering, de Brusselse regering en de Franse gemeenschapscommissie in Brussel weigerden zoals verwacht opnieuw het licht op groen te zetten.

Daardoor zal premier Michel 'nee' moeten zeggen aan de Europese Commissie, die ons land een deadline had opgelegd die vanavond afloopt. Op een persconferentie zei Michel dat de 'Waalse en Brusselse regering nee blijven zeggen' en dat hij Europees president Donald Tusk daarvan op de hoogte zal stellen. 'We kunnen Ceta niet ondertekenen.'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert teleurgesteld op de beslissing van de Waalse regering. 'We staan te kijk ten opzichte van de hele wereld', zei hij na afloop van het Overlegcomité aan de VRT. 'Dit is een slechte zaak voor Wallonië, voor Vlaanderen, voor België, voor Europa, voor Canada, voor de hele wereld. Dit is een blokkering die ongelooflijk nefast is.'

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever ventileerde zijn mening op Twitter:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen Europees-Canadese top?

Het is nu formeel aan Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Canadese premier Justin Trudeau om zich te beraden over de volgende stappen. In Europese kringen was gisteren alleszins al te horen dat Trudeau niet op het vliegtuig zou stappen richting Europese top zonder garanties van België.

Michel blijft naar eigen zeggen 'openstaan voor verder overleg'. Ook Commissievoorzitter Juncker liet al verstaan dat een aflasting van Europees-Canades top niet het definitieve eind van Ceta hoeft te betekenen.

Naar verluidt staat ook de Waalse regering nog steeds open voor verder overleg, maar heeft ze nog meer tijd nodig. Het is afwachten of de Europese Unie en Canada bereid zijn die te verlenen.

'Verdrag voldoet niet'

PS-voorzitter Elio Di Rupo zei vanmorgen na een partijbureau dat Wallonië zeker ‘nog weken’ moet onderhandelen om eventueel te kunnen instemmen met Ceta zoals het op dit moment voorligt. ‘Er zijn betekenisvolle tegemoetkomingen nodig’, aldus Di Rupo. ‘In de huidige staat voldoet het verdrag niet. We willen ook nog beroep doen op experten om ons te verzekeren dat we niet de dupe worden van dit verdrag.’