Guy (87) overleefde aanslag in kerk: “De priester bleef roepen: Satan, ga weg”

© BFMTV

Iets meer dan twee maanden nadat de Franse priester Jacques Hamel geëxecuteerd werd in zijn kerk, heeft een overlever van de feiten zijn verhaal gedaan. Guy Coponet (87) werd viermaal gestoken door de terroristen. “Ik herinner me nog wat de priester bleef roepen. Satan, ga weg! Satan, ga weg!

Guy Stevens

Twee mannen stormden op 26 juli, iets voor 10 uur, de kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray binnen. Op dat moment was priester Jacques Hamel er de mis aan het voordragen. Ook drie nonnen en de 87-jarige parochiaan Guy Coponet zaten op dat moment in de kerk.

De twee daders, die eerder trouw gezworen hadden aan terreurgroep Islamitische Staat (ISIS), vermoordden de priester door hem de keel over te snijden. Coponet kreeg vier messteken, onder meer in de nek, en werd voor dood achtergelaten. De parochiaan overleefde het.

Litteken

Twee maanden later heeft hij nog een groot litteken. “Slikken is soms niet eenvoudig”, zegt Coponet in een interview met BFMtv. “Ik weet dat er iets geraakt is, maar het valt wel mee. Het is geen ziekte.”

De gruwelijke aanslag zal op het netvlies van de man gebrand blijven, maar hij weigert de daders te veroordelen. “Ik weet niet of ze op dat moment wel verantwoordelijk waren voor hun daden. Dat zeg ik door de laatste woorden van priester Jacques. Hij had op dat moment al meerdere messteken gekregen en lag op de grond aan het uiteinde van de trappen. Hij bleef de voeten van de man die hem aan het doden was maar wegduwen en riep Satan, ga weg! Satan, ga weg!.”

Coponet vindt dus niet dat de daders in fout zijn. “De priester had het niet tegen de man die hem aan het doden was, maar tegen diegene die hem leidde. Ze waren allebei onder invloed van het slechte. Het is een beetje als een sekte. Ze zijn zo fanatiek, het is echt gevaarlijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen