Direct naar artikelinhoud
Obamacare

Stemming Obamacare: Trump zet Republikeinse senatoren onder druk om meerderheid te krijgen

President Donald Trump.Beeld AFP

"Obamacare is een marteling voor het Amerikaanse volk. De Democraten hebben de mensen lang genoeg voor de gek gehouden. Intrekken of intrekken én vervangen. Ik zit klaar met mijn pen!" Met die tweet zette president Trump de Republikeinse senatoren vandaag onder druk het zorgstelsel van zijn voorganger Obama de nek om te draaien.

Vorige week liep een poging van Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, een alternatieve zorgwet van de Republikeinen door de Senaat te krijgen stuk, doordat een handjevol Republikeinse senatoren rebelleerde. Onder zware druk van Trump probeert McConnell het nu alsnog voor elkaar te krijgen dat de Senaat Obamacare wegstemt.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump gebruikte zelfs een toespraak voor de jaarlijkse jamboree van de Amerikaanse padvinders om zijn minister van Gezondheid, Tom Price, onder druk te zetten. Half grappend liet hij Price weten dat hij hem de laan uit zal sturen als hij het niet voor elkaar krijgt dat er voldoende stemmen zijn om Obamacare te schrappen.

Twitter bericht wordt geladen...

De Republikeinen hebben slechts een krappe meerderheid in de Senaat, zodat ze maar een paar stemmen kunnen missen. Daarom is zelfs senator John McCain - bij wie onlangs een hersentumor is ontdekt - uit Arizona naar Washington gekomen om aan de stemming deel te nemen. Trump, die zich vorig jaar nog neerbuigend over McCain uitliet omdat deze tijdens de Vietnam-oorlog in krijgsgevangenschap was geraakt, noemde de Republikeinse senator in een tweet een "Amerikaanse held".

Twitter bericht wordt geladen...

Democratische senatoren klaagden dat zelfs een paar uur voor het begin van de zitting in de Senaat nog onduidelijk was waarover de senatoren precies zouden stemmen, hoewel het om een maatregel gaat waarmee tientallen miljoenen Amerikanen worden getroffen.

Twitter bericht wordt geladen...

Republikeinse meerderheid

Het idee is dat de senatoren eerst stemmen over een Republikeinse zorgwet die het Huis van Afgevaardigden in april aannam. Maar die wet is voor de meeste senatoren onaanvaardbaar, zodat er een hele reeks wijzigingen nodig is om het geheel verteerbaar te maken. Dat is niet eenvoudig: een deel van de Republikeinen is bang voor kiezers die vinden dat Obamacare niet al te ver mag worden uitgekleed, terwijl andere senatoren het zorgstelsel met wortel en tak willen uitroeien.

De Republikeinse leiding probeert de gematigde senatoren af te kopen met de belofte dat hun staten tientallen miljarden euro's zullen krijgen om mensen te helpen die in de problemen komen doordat er op het Medicaid-programma voor de laagste inkomens wordt gekort. Maar dat stuit weer op verzet van conservatieve haviken voor wie besparingen de hoogte prioriteit hebben, zoals senator Rand Paul uit Kentucky.

Protesten in New York tegen de zorgplannen van de Republikeinen.Beeld Photo News

Het is ook mogelijk dat McConnell de senatoren nog eens laat stemmen over een voorstel Obamacare af te schaffen, zonder dat er een alternatief klaarligt. De Republikeinen hebben daar al eens voor gestemd, maar toen zat Obama nog in het Witte Huis en wisten ze dat hij zijn veto erover zou uitspreken. Nu Trump klaar zit om de intrekkingswet te ondertekenen, is het niet meer een vrijblijvende kwestie. Wie voor stemt moet rekening houden met de wraak van het electoraat, dat in meerderheid tegen het afschaffen van Obamacare is. Volgens een recente opiniepeiling is bij de Republikeinen slechts 27 procent voor het wegstemmen van Obamacare zonder vervanging.

Een paar Republikeinse senatoren hebben al laten weten dat zij tegen zullen stemmen als er geen alternatieve zorgwet ligt. Als de stemmen staken, dan kan vicepresident Mike Pence met zijn stem de doorslag geven.

Gespeculeerd wordt dat de Republikeinen zullen aansturen op een zwaar geamendeerde versie van het voorstel van het Huis van Afgevaardigden. In dat geval moeten de Senaat en het Huis een compromis uitwerken, wat de Republikeinen de tijd geeft een oplossing te vinden voor hun onderlinge geschillen. Voordeel voor het Witte Huis is dat president Trump dan de overwinning kan opeisen, waarop hij al sinds zijn aantreden als president wacht.