Belgisch fregat Louise-Marie komt naar huis na missie op gevaarlijkste vluchtelingenroute ter wereld

© Michel Vanneuville

Het Belgische fregat Louise-Marie heeft haar opdracht voor de kust van Libië afgerond en komt vrijdag aan in Zeebrugge. Het marineschip werd ingezet om de vele mensen- en wapensmokkelaars aldaar te onderscheppen.

rrln

De Louise-Marie vertrok op 12 juni met een bemanning van 162 militairen richting de Libische kust. In het kader van de EU-operatie EUNAVFOR MED, beter gekend als operatie Sophia, werd het Belgisch fregat ingezet om de drukste en gevaarlijkste vluchtelingenroute ter wereld te verstoren. Vanuit Libië zijn heel wat mensen- en wapensmokkelaars actief die verantwoordelijk zijn voor de dood van duizenden vluchtelingen op zee, meldt het Ministerie van Defensie.

Tijdens de operatie redde de bemanning eind juni nog 118 vluchtelingen, onder wie een week oude baby en drie jonge kinderen, van een “rubberboot van een bedenkelijke kwaliteit”. De boot voer op 30 mijl van de Libische kust.

“Aanzuigeffect”

De Belgische bijdrage aan operatie Sophia kon niet op de goedkeuring van iedereen rekenen. Zo hekelde N-VA-staatssecretaris Theo Francken de deelname van de Louise-Marie aan de EU-missie. Volgens de staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft de aanwezigheid van marineschepen voor de Libische kust een “aanzuigeffect”: dat vluchtelingen vanuit hun bootjes worden gered, zou de vluchtelingenstroom juist vergroten, stelde hij. Dat leverde hem fikse kritiek op van onder meer CD&V en Open VLD.

Het is de tweede Europese opdracht die de Louise-Marie voltooid op de Middellandse Zee in het kader van operatie Sophia. Het mandaat van de operatie werd dinsdag verlengd tot 31 december 2018 door de lidstaten van de Europese Unie. Dat meldt de Europese Raad. De operatie zag in 2015 het levenslicht in de strijd tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen