ANALYSE. Tour wordt speeltuin voor Quintana

© rr

De 102de Tour de France in 2015 is qua parcours nog venijniger dan de editie die Nibali dit jaar won. Met drie aankomsten op een Muur, drie aankomsten op Pyreneeëntoppen en evenveel in skistations van de Alpen eindigen 9 van de 21 ritten bergop. Dé uitsmijter is l’Alpe d’Huez op de laatste Tourzaterdag. Dat lijkt een speeltuin voor Quintana maar hij moet eerst 11 km kasseien zien te overleven.

Hugo COOREVITS

De Tour die vanmiddag in het Parijse Palais des Congrès wordt voorgesteld, staat mijlenver van de editie die bijvoorbeeld Bradley Wiggins in 2012 won. Toen waren er drie individuele tijdritten voor net geen 100 km. Nu begint het wel voor het eerst sinds dat jaar met een tijdrit van 13,7 km in Utrecht, maar da’s ook de enige individuele proef tegen de klok. Daarmee bouwt organisator Amaury Sport Organisation dit onderdeel verder af.

In plaats daarvan - zoals dit jaar op de voorlaatste dag een individuele tijdrit van 54 kilometer - wordt opnieuw naar het recept van een mythische col als slotakkoord gegrepen. In 2009 was dat de Ventoux en twee jaar geleden nog de onbekende Le Semnoz die boven Annecy uitstijgt. Dit keer is het de legendarische l’Alpe d’Huez waar de laatste rekeningen kunnen vereffend worden.

Bretoense ploegentijdrit

De volgende Tourwinnaar lijkt in de eerste plaats een klimmer te worden, maar vooraleer hij aan de hoge bergen begint zal hij al moeten gedemonstreerd hebben dat hij méér kan dan enkel bergop versnellen. Vooral de etappe Seraing-Cambrai zit vol valkuilen. De vierde rit is met 221 km niet enkel de langste, maar voordat de zes kasseistroken worden aangesneden is er eerst nog de Côte d’Ahin en de Citadel van Namen. Dan volgen vanaf de grens 11 km kasseien die bekend zijn van Parijs-Roubaix, maar die net als in Ieper-Wallers van de voorbije Tourzomer in de omgekeerde richting worden gereden. Tien kilometer voor de finish is de laatste lange strook van 2.300 meter die van Avesnes-les-Aubert naar Carnières loopt en zelfs voor de Roubaix-renners onbekend terrein is.

Net als twee jaar geleden wordt opnieuw een ploegentijdrit van een 28-tal kilometer ingelast die eindigt tussen Vannes en Plumelec op de Côte de Cadoudal. Hier won Valverde zes jaar geleden in de Tour.

Die ploegentijdrit komt pas de tweede Tourzondag, aan het einde van een heel nerveuze eerste Tourhelft waarin het peloton al vanaf dag twee moet afrekenen met de wind van Zeeland. Een team dat al de eerste week renners verloor, is sowieso in het nadeel.

Drie Muren

Onder Tourbaas Christian Prudhomme zie je ook altijd hetzelfde patroon terugkeren. Hij is de Tourbaas die het middengebergte efficiënt gebruikt om de monotonie van een eerste Tourhelft met een overdosis massaspurten te doorbreken. Dit keer hebben de Muur van Hoei en de Mur-de-Bretagne de rol van breekijzer. Na de Pyreneeën krijgt het peloton ook nog eens de Montée Laurent Jalabert in Mende als tussendoortje naar de Alpen.

Dit jaar waren er vijf aankomsten bergop, nu zijn het er zes. Netjes verdeeld over de Pyreneeën en de Alpen. Het skioord La Pierre-Saint Martin in Arette is als finish bergop een nieuwkomer. De streep ligt dicht tegen de Spaanse grens aan. Cauterets en Plateau de Beille (bekend van ritwinnaar Jelle Vanendert in 2011) zijn de andere aankomstplaatsen in de Pyreneeën.

In de Alpen krijgen we met Pra-Loup een aankomst waaraan Eddy Merckx niet zo graag herinnerd wordt. Het was daar dat hij in 1975 een appelflauwte kreeg en Thevenet de basis legde van zijn Tourzege legde. La Toussuire - de Alpentop waarop de foute Floyd Landis in 2006 een legendarische inzinking kreeg - wordt al voor de derde keer in tien jaar in het parcours opgenomen.

Na La Toussuire rest er de uiterst venijnige, korte bergrit van 110 km met start in Modane en aankomst bovenop l’Alpe d’Huez, waar de winnaar van de volgende Tour bekend is.

Contador, Froome (vandaag allebei afwezig bij de presentatie) en vooral Quintana zijn tussen Utrecht en l’Alpe d’Huez de uitdagers van Nibali, die dit jaar met zijn Tourzege de zesde man uit de geschiedenis werd die de drie grote ronden won. Tenzij de Haai van Messina net als dit jaar al in Le Nord zijn stempel drukt. Aan Quintana om een snelcursus kasseien rijden te volgen.

Alle ritten

Zaterdag 4 juli: Utrecht-Utrecht (tijdrit van 13,7 km)Zondag 5 juli: Utrecht-Neeltje JansMaandag 6 juli: Antwerpen-Muur van HoeiDinsdag 7 juli: Seraing-CambraiWoensdag 8 juli: Arras-AmiensDonderdag 9 juli: Abbeville-Le HavreVrijdag 10 juli: Livarot-FougèresZaterdag 11 juli: Rennes - Mur-de-BretagneZondag 12 juli: Vannes-Plumelec (ploegentijdrit)Maandag 13 juli : Rustdag in PauDinsdag 14 juli: Tarbes-La Pierre Saint-MartinWoensdag 15 juli: Pau-CauteretsDonderdag 16 juli: Lannemezan-Plateau de BeilleVrijdag 17 juli: Muret-RodezZaterdag 18 juli: Rodez-Mende (Montée Laurent Jalabert)Zondag 19 juli: Mende-ValenceMaandag 20 juli: Bourg-de-Péage - GapDinsdag 21 juli: Rustdag in GapWoensdag 22 juli: Digne-Les-Bains - Pra-LoupDonderdag 23 juli: Gap- Saint-Jean-de-MaurienneVrijdag 24 juli: Sint-Jean-de-Maurienne-La ToussuireZaterdag 25 juli: Modane- l’Alpe d’HuezZondag 26 juli; Sèvres-Parijs Champs-Elysées

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen