Peperdure wagen kwijt ondanks alcoholslot

De Brugse politierechter Peter Vandamme besloot gisteren om een Range Rover van ongeveer 40.000 euro verbeurd te verklaren. De eigenaar was al voor de vijfde keer betrapt met een teveel aan alcohol in zijn bloed. De verdediging voerde nog aan dat de auto met een gloednieuw alcoholslot was uitgerust, maar dat hielp mocht niet baten.

tlg

S.V.B. (44) uit het West-Vlaamse Lichtervelde moest zich gisteren in de politierechtbank verantwoorden omdat hij in april langs de autosnelweg betrapt werd met 2,7 promille alcohol in zijn bloed. Omdat het al de vijfde keer was dat hij voor de politierechter moest verschijnen, liet hij zijn advocaat trots melden dat hij een alcoholslot had geïnstalleerd.

Politierechter Peter Vandamme was echter verre van onder de indruk. Hij besloot zelfs om de peperdure Range Rover Evoque van de man verbeurd te laten verklaren. ‘Hij werd in het midden van de dag op de autosnelweg betrapt’, zegt rechter Vandamme. ‘Het is bovendien de vijfde keer dat hij tegen de lamp loopt. De maat is dan ook vol. Het lijkt mij absoluut een nuttige en nodige maatregel.’

De man speelde niet alleen zijn dure 4x4 kwijt. Hij werd ook veroordeeld tot een rijverbod van acht maanden en een geldboete van 3.000 euro. Als hij zijn rijbewijs wil terugkrijgen, zal hij bovendien medische en psychologische proeven moeten afleggen.

Een politierechter kan in theorie een auto verbeurd verklaren van zodra hij iemand een rijverbod van meer dan zes maanden oplegt. In de praktijk gebeurt dat echter niet zo vaak. De man rijdt naast zijn Range Rover ook nog met een Porsche. Die mag hij houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen