Dumoulin door het dolle heen: “Het is me gelukt, ik heb het geflikt”

Na een ongelooflijk spannend slot is Tom Dumoulin de eindwinnaar van de 100e Giro d’Italia. In de slottijdrit was hij een klasse beter dan zijn concurrenten. De Nederlander heeft zijn eerste grote ronde eindelijk beet. “Ik heb het geflikt.”

rahe

Lees ook:Tom Dumoulin wint dan toch historische Giro na legendarische tijdrit op slotdag

Dumoulin kwam amper uit zijn woorden. “Dit is gek, echt te gek. Ik kan het niet met woorden beschijven, dit is ongelooflijk. "Mooier wordt het niet meer. Ik was heel nerveus vandaag, terwijl ik wist dat ik kalm moest blijven. Maar dat lukte bijna niet. Maar ik heb het voor elkaar gekregen. Ik had gelukkig weer goede benen en ik ging voluit.”

“Mijn ploegleider en ik hadden afgesproken dat hij me enkel tussentijden zou geven wanneer de zege binnen was, zodat ik wat minder risico kon nemen in de bochten”, vervolgde Dumoulin. “Hij verraste me halfweg de tijdrit al met die boodschap en toen ik over de finish reed, klonk het dat de eindzege binnen was. Maar plotseling gaf de televisie weer aan dat Quintana terug was gekomen tot drie seconden. Ik was even kwaad zelfs, maar gelukkig klopte dat niet en is het allemaal goed gekomen. Dit is echt zo geweldig. Hier ga ik enorm hard van genieten. Het is ook geweldig dat Jos van Emden hier de tijdrit wint. Ik heb gisterenavond nog met hem geappt, dat het geweldig zou zijn als hij de tijdrit zou winnen en ik het klassement. Het droomscenario is zowaar uitgekomen. Jos is een vriend, we gaan zeker een feestje bouwen.”

Dumoulin pakt niet alleen de eindzege, maar won ook de eerste tijdrit en de bergrit naar Oropa. “Dat was een fantastische overwinning. Maar natuurlijk, deze roze trui steekt er nog ietsje bovenuit. Wat de toekomst brengt? Dit jaar neem ik niet deel aan de Tour, maar in 2018 normaal gezien wel. Dan zien we wel hoe het daar loopt.”

Van Emden in tranen: "“Als klein jongetje heb ik dit zelfs nooit durven denken"

Jos van Emden (32) heeft de Giro afgesloten met een zege in de tijdrit, zijn eerste overwinning ooit in een Grote Ronde. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was zeer emotioneel na afloop en raakte minutenlang niet uit zijn woorden. Zijn tiende profzege was meteen zijn grootste overwinning in zijn carrière.

“Ik heb zo vaak vrede moeten nemen met een tweede plaats in een tijdrit en nu win ik hier, in de Giro, ongelooflijk”, aldus Van Emden. “Als klein jongetje heb ik dat zelfs nooit durven denken en nu sta ik hier met de bloemen. In de Giro, waar ik zo’n band mee heb (zo vroeg Van Emden in 2014 in de tijdrit van de Giro zijn vriendin ten huwelijk, red). Ik wilde zo graag eens op dat hoogste schavotje staan en nu is het zover. Ik ben nog altijd een beetje sprakeloos.”

“Dit is een hoogdag voor het Nederlandse wielrennen”, ging hij verder. “Tom het roze, ik de zege in de tijdrit. Gisteren hebben we nog met elkaar geappt, hoe groots het zou zijn om samen op het podium te staan in Milaan en kijk, nu is het zover. Ik won al vaker tijdritten (onder meer in de Eneco Tour, red), maar nooit in een Grote Ronde. Het zat er in vandaag, het parcours was echt op mijn maat en ik voelde dat ik nog iets in de benen had. Maar je moet het natuurlijk nog altijd realiseren.”

© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer