© Belga

© giro

thumbnail: null

Tom Dumoulin wint dan toch historische Giro na legendarische tijdrit op slotdag

Tom Dumoulin heeft dan toch de 100e Giro d’Italia gewonnen na een legendarische tijdrit op de slotdag, die werd gewonnen door zijn landgenoot Jos van Emden. De 26-jarige Nederlander van Team Sunweb stond voor de race tegen de klok nog op de vierde plaats maar verpulverde de tijd van zijn concurrenten en zorgde met zijn tweede plek in de tijdrit zo voor de allereerste eindzege voor Nederland in de Ronde van Italië. Nairo Quintana kwam 31 seconden te kort en finisht in deze Giro als tweede, de Italiaan Vincenzo Nibali pakte de derde podiumplek.

vml

Nairo Quintana begon aan de afsluitende tijdrit in de roze leiderstrui met 39 seconden voorsprong op eerste achtervolger Vincenzo Nibali. Nibali had zelf dan weer 4 tellen bonus op Thibaut Pinot, en dan pas volg tijdritspecialist Tom Dumoulin met tien seconden achterstand op de Fransman. Zo startten de vier topfavorieten aan de slottijdrit van 29 kilometer tussen Monza en Milaan.

Nederlandse toptijd (1)

De Nederlander Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) zette een eerste richttijd neer. Hij dook onder de tijd van specialist Manuel Quinziato (BMC) en onder meer ex-wereldkampioen Vasil Kiryienka (Sky) beet zijn tanden stuk op de tijd van 33’08”.

© giro

Bob Jungels (Quick-Step) reed een sterke tijdrit en snoepte zo op de slotdag de witte trui van beste jongere alsnog af van Adam Yates (Orica-Scott). Jurgen Van den Broeck (LottoNL) werd de beste Belg op de 18e plaats maar ook Jasper Stuyven (23e) reed een verdienstelijke tijdrit.

Nederlandse wervelwind (2)

Dan was het wachten op de toppers. Dumoulin kwam dus als eerste in actie van de vier overgebleven favorieten van de eindzege. De Nederlandse kampioen zat gebeiteld op zijn tijdritfiets en ging er als een wervelwind vandoor. Hij klokte aan het eerste tussenpunt, na 8,8 km, een tweede tijd, op twee seconden van zijn landgenoot. Wat later werd duidelijk dat Thibaut Pinot, derde in het klassement, geen al te beste dag kende en al 26 seconden achterstand telde op Dumoulin. Nibali wist het te beperken tot 17 seconden, Quintana moest al 31 tellen prijsgeven.

© AFP

Van de vier favorieten stelde vooral Pinot teleur, hij viel al snel af op het lijstje van kanshebbers voor de eindzege en zou zelf nog van het podium tuimelen. Nibali en Quintana vochten voor wat ze waard waren maar waren kansloos tegen een ontketende Dumoulin. Bij het tweede tussenpunt bouwde Dumoulin zijn voorsprong nog verder uit en werd hij virtueel leider met één seconde voorsprong op Quintana. Maar er kwam nog een derde deel. Zou Dumoulin nog verzwakken of niet?

Neen, integendeel. De dagzege ging weliswaar naar Van Emden, met 15 seconden voorsprong, maar de tweede plek was voor Dumoulin die een achterstand van 53 seconden omzette naar een voorsprong van 31 seconden op Quintana.

Het werden nog enkele spannende minuten voor Dumoulin in de “hot seat” maar toen bleek dat Quintana zijn voorsprong niet kon handhaven, vierde de Nederlander zijn eindzege met een oerkreet. Het is dan ook na Jan Janssen en Joop Zoetemelk in de Tour de France van 37 jaar geleden pas de derde eindzege van een Nederlander in een Grote Ronde. Voor het eerst ooit wint een Noorderbuur de Ronde van Italië.

In de eindstand heeft Dumoulin uiteindelijk 31 seconden voorsprong op Quintana en 40 seconden voorsprong op nummer drie Nibali. De Fransman Thibaut Pinot (FDJ) eindigt als vierde, de Rus Ilnur Zakarin (Katusha) als vijfde. Eerste Belg is Maxime Monfort met een dertiende plaats.

De Belgen keren huiswaarts met nul ritzeges. Wel waren er vijf overwinningen voor Quick Step Floors en één voor Lotto Soudal.

Loodzware Giro

Een loodzware Giro werd dus pas op de slotdag beslist na een secondenspel. Dat het alsnog zo spannend werd, kwam vooral door de beruchte sanitaire stop van Dumoulin in de koninginnenrit, die werd gewonnen door Nibali. De Nederlander stond daarvoor stevig in het roze na een ware demonstratie tijdens de eerste tijdrit maar verloor door diarree dus kostbare tijd. Toen hij in de 19e etappe bovendien een inzinking kende op de slotklim naar Piancavallo, verloor hij de roze trui aan Nairo Quintana. De Colombiaan vergrootte op de voorlaatste dag nog zijn voorsprong tot 53 seconden op de tijdritspecialist. Maar dat bleek dus niet voldoende.

Uitslag:

1 Jos van Emden(LottoNL) in 33:082 Tom Dumoulin(Sunweb) +153 Manuel Quinziato (BMC Racing) +274 Vasil Kiryienka(Team Sky) +315 Joey Rosskopf(BMC Racing) +356 Jan Bárta (BORA) +397 Georg Preidler(Sunweb) +518 Bob Jungels (Quick-Step) +549 Jan Tratnik (CCC) +5710 Andrey Amador (Movistar) +1:02

Eindstand:

1. Tom Dumoulin (Ned/SUN) de 3609,1 km in 90u34:54 (gem: 39,84 km/u)2. Nairo Quintana (Col/MOV) op 0:313. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:404. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 01:175. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 01:566. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 03:117. Bauke Mollema (Ned/TFS) 03:418. Bob Jungels (Lux/QST) 07:049. Adam Yates (GBr/ORS) 08:1010. Davide Formolo (Ita/CDT) 15:17

Bekijk hier de VOLLEDIGE UITSLAG EN STANDEN!

Kort portret Tom Dumoulin:

Bijnaam: “De Vlinder van Maastricht”

Geboortedatum: 11 november 1990 (26 jaar)

Geboorteplaats: Maastricht

Nationaliteit: Nederlander

Lengte: 1m86

Gewicht: 69 kg

Profteams: Giant-Alpecin (2012-2016), Sunweb (2017)

Palmares: 16 profzeges

2012: 6e Ruta del Sol, 5e Rund um Köln, 5e Ronde van Luxemburg, 11e Ster ZLM Toer, 10e Ronde van Burgos

2013: 6e Driedaagse De Panne-Koksijde, 5e Ronde van België, 2e Eneco Tour, 6e Gp Wallonië

2014: 4 zeges: tijdrit Internationaal wegcriterium, NK tijdrijden, tijdrit Eneco Tour, proloog Ronde van Alverta - 2e Ronde van België, 5e Ronde van Zwitserland, 3e Eneco Tour, 2e Ronde van Alberta, 2e GP Quebec, 6e GP Montreal, 3e WK tijdrijden

2015: 5 zeges: tijdrit Ronde van het Baskenland, proloog en tijdrit Ronde van Zwitserland, rit en tijdrit Vuelta - 4e Tour Down Under, 3e Ronde van Zwitserland, 6e Vuelta, 5e WK tijdrijden, 11e WK

2016: 4 zeges: tijdrit Giro, NK tijdrijden, twee ritten Tour - 4e Ronde van Oman, 12e Parijs-Nice, 5e Ronde van Romandië, zilver olympische tijdrit, 3e Ronde van Groot-Brittannië, 9e Eneco Tour, 11e WK tijdrijden

2017: 3 zeges: rit, tijdrit en eindzege Giro - 3e Ronde van Abu Dhabi, 5e Strade Bianchi, 6e Tirreno-Adriatico