© jempi trippaers

© jempi trippaers

© jempi trippaers

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Genkse Mijnwerkers-Brancardiers in Lourdes gevierd

De jaarlijkse Nationale Bedevaart naar Lourdes in Zuid-Frankrijk lokte traditioneel dé massa naar dit bedevaartoord in de buurt van de Pyreneeen. Maar van Genkse kant was er ook heel wat te vieren en te gedenken door de Mijnwerkers-Brancardiers uit Waterschei, Winterslag en Termien. Onze Lieve Vrouwke heeft zich voorzeker verheugd in enkele festiviteiten in en rondom het ziekenhuis van Lourdes, plaats waar de zieke en minder-valide bedevaarders werden verzorgd en begeleid door de ex-mijnwerkers en hun gevolg.

jempi trippaers

Een van de gevierden was Nand Dullers die ook zijn vrouwke Yvonne heel intens betrok bij het feest. "In totaal ben ik dit jaar voor de 34ste keer hier," vertelt Nand zichtbaar ontroerd. "En mijn vrouwke Yvonne reist voor de 33ste keer mee om de zieken hier te verzorgen. Inderdaad heeft Yvonne wegens ziekte één bedevaart moeten overslagen," lacht Nand.

Huwelijksverjaardag

Ook Theo Stinkens en zijn vrouwke Bertha Maessen hebben er bijna 30 bedevaarten opzitten. "Maar deze aflevering is voor ons uniek," zegt Theo. "Net vandaag, onze tweede dag in Lourdes, vieren Bertha en ik onze 49ste huwelijksverjaardag. Dat we dat hier kunnen doen, in ons favoriete bedevaartoord, samen met onze kinderen Bart en Marijke, samen met zovele vrienden brancardiers, dat maakt ons feest gewoonweg onvergetelijk," monkelt Theo. Zoon Bart, zelf ook al jarenlang aangetast door de bedevaartmicrobe, sluit zich heel graag aan bij het feestgewoel rond zijn ouders. "Als ge een dergelijke verjaardag kunt vieren vlak bij ons Lieve Vrouwke van Lourdes, dan kan er toch niets meer kapot hé," glundert Bart Stinkens.

Vlaggedrager

Daar waar Nand Dullers van alle markten thuis is op het vlak van 'hulp toucourts' , heeft collega Theo ook nog de job op zich genomen van 'vlaggedrager' tijdens de bedevaarten. "Ook in Banneux en Scherpenheuvel mag ik het driekleurige vaandel dragen," vertelt Theo. "Net als in Lourdes . In alleparades, stoeten, processies loopt de vlag voor onze grote groep uit.." En nooit nikske aan de hand gehad met deze job,"vragen we voorzichtig aan Theo.. "Enkele keren in de bomen gehangen of in de electrische verlichting rondom de esplanade..Maar ik heb het er altijd levend vanaf gebracht," lacht Theo.Nog dit, collega-brancardiers Pol, Jaak en Robert hadden ook hun beste beentjes bijgezet bij de ziekenhuisactiviteiten en onder de liturgische vieringen.."Maar ere wie ere toekomt," zucht Jaak Stulens. "Wat die mensen al hebben betekend voor ons, voor al die zieken, als voorbeeld voor de jeugd, dat is gewoonweg te bewonderen hoor.."

Jempi Trippaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer