© HBvL

‘Seksrabbijn’ mag worden uitgeleverd aan Israël

De in Nederland verblijvende rabbijn Eliezer Berland mag worden uitgeleverd aan Israël. Dat heeft de Nederlandse Hoge Raad dinsdag geoordeeld. Israël had om zijn uitlevering gevraagd in verband met vier beschuldigingen van aanrandingen en van het uitlokken van mishandeling. Eerder kwam de rechtbank ook tot het oordeel dat uitlevering was toegestaan.

Berland verzette zich tegen uitlevering. De ‘seksrabbijn’, zoals hij in de media is gaan heten, vindt dat de beschuldigingen tegen hem niet duidelijk genoeg zijn waardoor hij zich daartegen niet kan verdedigen. Bovendien zouden de strafbare handelingen buiten Israëlisch grondgebied hebben plaatsgehad en voerde Berland aan dat hij geen Israëliër is.

De Hoge Raad zegt dat ze hoge eisen stelt aan het ‘niet toelaatbaar verklaren van uitlevering’ bij het ontbreken van een rechtsmacht, maar dat argumenten van Berland niet voldoen aan die eisen. Het eerdere besluit van de rechtbank in Haarlem begin dit jaar is hiermee definitief, aldus de Hoge Raad.

Sinds zijn aankomst in Nederland in september vorig jaar zwierven Berland en zijn aanhang door het land. Overal waar de groep neerstreek, regende het klachten over overlast waarna ze verder trokken.

Het uiteindelijke besluit over uitlevering ligt in handen van de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER