© EPA

Europa doet ultiem voorstel, Griekenland bevestigt staking van betaling bij IMF

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft nog een ultieme poging ondernomen om een vergelijk te vinden met het bijna failliete Griekenland, zo melden Europese bronnen. Volgens dat aanbod zou de Griekse premier Alexis Tsipras nog vandaag/dinsdag moeten instemmen met het laatste voorstel van de geldschieters en campagne moeten voeren voor een ‘ja’ in het referendum dat voor zondag is gepland. In ruil zouden de Grieken uitzicht krijgen op schuldverlichting.

Volgens de woordvoerder heeft Tsipras Juncker op maandagavond zelf gecontacteerd. De Commissievoorzitter zou de Griekse premier in het telefoongesprek 'de contouren' van een ultieme deal met Griekenland geschetst hebben. Dinsdag omstreeks 12.30 uur had de Commissie nog steeds geen reactie uit Athene ontvangen, aldus de zegsman.

Volgens het aanbod zou Tsipras zijn schriftelijke instemming met de voorgestelde hervormingen en begrotingsmaatregelen moeten overmaken aan Juncker, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Ook moet hij beloven dat hij het pakket zal verdedigen met het oog op het geplande referendum.

In ruil zouden de ministers van Financiën van de eurolanden dan in spoedzitting bijeenkomen om de financieringsnoden van Griekenland te bekijken en uitzicht te bieden op een verlichting van de schuldenlast, zoals de vorige Griekse regering in 2012 ook al eens in het vooruitzicht was gesteld.

Dinsdag om middernacht verstrijkt het internationale steunprogramma voor Griekenland. Vrijdag staakte de Griekse regering de onderhandelingen met haar internationale kredietverleners en kondigde voor zondag 5 juli een referendum over het op tafel liggende voorstel aan. De regering raadt de kiezers aan het voorstel te verwerpen.

Of de Griekse regering het laatste aanbod aanneemt, is vooralsnog onduidelijk. Een voor dinsdagochtend geplande persbriefing van een woordvoerder is geannuleerd te midden van speculaties dat de regering gedomineerd door het radicaal linkse Syriza alsnog naar de onderhandelingstafel zou terugkeren. Volgens een regeringsbron zou Tsipras het been echter stijf houden.

Bankroet

Griekenland stevent intussen op het bankroet af. Om de banken overeind te houden, is het kapitaalverkeer al aan banden gelegd en kunnen mensen slechts 60 euro per dag afhalen aan de automaten. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft intussen bevestigd dat Griekenland dinsdag zijn schuldaflossing van bijna 1,6 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds niet zal respecteren. 'Neen', zo antwoordde hij toen journalisten hem vroegen of de betaling aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou plaatsvinden.

Griekenland moet tegen middernacht bijna 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF in Washington. De organisatie had de Grieken al uitstel gegeven en toestemming verleend om alle betalingen voor juni te bundelen op het einde van de maand. Indien Athene de deadline mist, is het de eerste keer dat een euroland zijn betalingen aan een schuldeiser moet staken. De officiële vaststelling van de staking van betaling kan echter nog enkele weken duren, wanneer directeur-generaal Christine Lagarde de raad van bestuur informeert over het feit.

De onderhandelingen tussen de Griekse regering en de internationale kredietverleners zijn vrijdag afgebroken na de beslissing van premier Alexis Tsipras om een referendum te organiseren. Tsipras wil dat de kiezers zich zondag uitspreken over de begrotingsmaatregelen en economische hervormingen die de geldschieters vragen in ruil voor vers geld. Het steunprogramma verstrijkt om middernacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER