Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Dertig jaar later: het gat in de ozonlaag dicht stilletjes

Antarctica.

Volgens een nieuwe studie begint het gat in de ozonlaag boven Antarctica zich te herstellen. Dit dertig jaar na het ontdekt is.

De wereldwijde inspanningen om het gat in de ozonlaag te dichten hebben eindelijk resultaat behaald. Hoewel wetenschappers nog niet honderd procent zeker zijn dat het wel volledig daaraan te danken is. 

De studie, die gepubliceerd is in het Amerikaans magazine Science, toont dat sinds 2000 het gat ongeveer 4 miljoen vierkante kilometer gekrompen is. Door de wind en de temperatuur op te meten konden de wetenschappers schatten dat de reden van krimping wel degelijk komt door het Montreal Protocol. Een wereldwijd verdrag dat werd afgesloten in 1987 waarin staat dat er een vermindering moet komen op de productie van ozonafbrekende chloor en broom gassen. 

In 2015 was er volgens een rapport van de Verenigde Naties niet veel veranderd aan de grootte van het gat. Waardoor er twijfel ontstond of deze beweringen wel klopten. Hoofdauteur van deze studie, Susan Solomon vindt ondanks de twijfel dat we er goed voorstaan: "We beginnen tekenen te zien dat de vermindering van ozonafbrekende chemicaliën toch een effect hebben op het herstellen van het gat in de ozonlaag. Dit is werkelijk een grote prestatie voor onze samenleving. Het is nog steeds een wereldwijd milieuprobleem, maar we zitten op de goede weg."