Direct naar artikelinhoud
luchtmacht

Belgische generaal gaat NAVO-luchtmachtcommandocentrum leiden

Belgische generaal gaat NAVO-luchtmachtcommandocentrum leiden

De Belgische generaal-majoor Thierry Dupont gaat het Combined Air Operations Centre (CAOC) van de NAVO in het Duitse Uedem leiden. Hij is de eerste Belg in die functie. Het CAOC in Uedem is een essentiële schakel in het luchtdefensiesysteem van de NAVO.

Dupont was tot voor kort commandant van de luchtmachtbasis in Florennes. Hij volgt bij het CAOC de Duitse generaal Joachim Wundrak op. Het commando over het COAC zal voortaan om de drie jaar wisselen tussen een Duitser en een Belg. De nummer twee van het centrum zal afwisselend een Pool en een Duitser worden.

Het CAOC in Uedem staat in voor de coördinatie van de verdediging van het luchtruim boven tien landen ten noorden van de Alpen. Er werken ongeveer 185 mensen. Voor Zuid-Europa is er een COAC in het Spaanse Torrejon.

Een andere Belgische generaal, Eric Harvent, krijgt vanaf zondag de leiding over de Europese opleidingsmissie in Mali. Het Belgische contingent dat aan die missie deelneemt wordt uitgebreid van 90 tot 175 militairen. Daarmee wordt Mali de grootste lopende buitenlandse operatie voor het Belgisch leger.