Beke pleit voor militair ingrijpen in Syrië

CD&V-voorzitter Wouter Beke is voor een militair ingrijpen in Syrië om een eind te maken aan de ellende en de vluchtelingenstroom. In "Terzake" zei hij dat ook ons land daaraan kan bijdragen.

Naar aanleiding van de foto van het verdronken vluchtelingetje, zei Beke dat ook militair ingrijpen overwogen moet worden, "natuurlijk binnen een VN-context". 

Op dit ogenblik is men daar terughoudend over door de slechte ervaringen in Irak en Afghanistan, zei Beke, maar zolang men de grond van de zaak niet aanpakt, zullen we dit soort beelden blijven zien. De foto van het verdronken jongetje noemde hij "een stomp in de maag".

Hij zei dat er een regime is in Syrië en een deel van Irak, dat zijn eigen onderdanen uitmoordt, dat de hele culturele en historische traditie vernielt en de vluchtelingen richting Europa uitstuurt, en dat de internationale gemeenschap daar niet zo maar passief naar mag kijken, zoals dat nu wel gebeurt.

Of er een draagvlak is voor een militair ingrijpen in de regering, weet Beke niet, maar hij stelde wel vast dat er in het verleden in het parlement een ruime consensus was om in andere internationale conflicten op te treden.

Even leek het er op dat Beke pleitte voor militair ingrijpen tegen de Syrische president Bashar al-Assad, maar dat is niet het geval, het gaat wel degelijk om militair optreden tegen IS.

Meest gelezen