Hier eet je wat het dak schaft

© DVH

Op het dak van bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge kun je deze dagen aanschuiven voor een ‘dakdiner’. Een bijzondere ervaring, want je eet te midden van de daktuin die de ingrediënten levert.

Roof Food is het project van ‘dakboerin’ Sabien Windels. Zij is handelsingenieur, maar gooide enkele jaren geleden haar leven om. Haar droom: groenten kweken op een dak en zo laten zien dat we vaak niet genoeg doen met de beschikbare ruimte in de stad. Bij de bouw van het bedrijvencentrum werd met haar plannen rekening gehouden. De constructie kan het gewicht van 75 ton aarde dragen en er is een drainagesysteem dat overtollig water afvoert.

Roof Food beleeft zijn tweede zomer. De daktuin van 500 vierkante meter brengt inmiddels meer dan vijftig groenten en veertig kruiden voort. Onder meer spinazie die in de hoogte groeit. “De beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk benutten, blijft de uitdaging”, zegt Windels.

De groenten worden gebruikt in de dakschotels die Roof Food heel het jaar door per fietskoerier aan bedrijven levert, en in catering op maat. De dakdiners tijdens de zomer zijn een manier om ook het grote publiek de daktuin te laten ontdekken.

Geen ongedierte, wel wind

Wij gingen zaterdag proeven. In een feeëriek decor – lage tafels, witte zeilen, sfeerlichtjes – eet je een vegetarisch vijfgangenmenu, bereid door Aram Schuyesmans en Nine Van Belle, het keukenteam van Roof Food.

Roof Food belooft ‘een verfijnde vegetarische keuken, waarbij seizoensgroenten in het middelpunt van de belangstelling staan’. Een belofte die wordt waargemaakt. De koks weten hoe ze de groenten tot hun recht moeten laten komen. Door de gebalanceerde combinatie van smaken en texturen zouden gerechtjes als ‘carpaccio van oude rastomaat met groene curry’ of ‘gebrande courgette met polenta en linzencrème’ zo op de kaart kunnen van veel trendy zaken in het centrum.

Daktuinieren biedt voordelen. Windels’ moestuin blijft gevrijwaard van veel ongedierte en voorlopig ook van slakken. Door het drainagesysteem zijn er ook geen plassen en boven is het warmer dan beneden, wat bijvoorbeeld de tomatenteelt ten goede komt. Nadeel: de logistiek. Alles moet naar boven (en naar beneden). En, even logisch als jammer: op het dak vang je veel wind. Dat kun je tijdens het dakdiner goed voelen. Op minder warme zomeravonden zijn voor een paar uur tafelen de uitgedeelde dekentjes geen overbodige luxe. Maar de ervaring maakt veel goed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen