Koersdirecteur Gent-Wevelgem na heisa: “Wat Lefevere zei was larie”

© Belga

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In volle finale van Gent-Wevelgem ontstond er heel wat commotie omdat motoren al dan niet te dicht reden bij koplopers Van Avermaet en Keukeleire. Een verontwaardigde Quick-Stepbaas Patrick Lefevere noemde het onomwonden koersvervalsing. “Misschien waren ze een mikpunt”, vindt koersdirecteur Frank Hoste, “maar meer voordeel hebben ze daar niet uit gehaald. Lefevere riep om koersvervalsing, maar dat vind ik larie.”

jefi

Commotie in de slotfase van Gent-Wevelgem. Net op het ogenblik dat Greg Van Avermaet en Jens Keukeleire ontsnapten, leken op tv-beelden enkele motoren wel erg dicht voor het duo te rijden en hen zo mee te pakken in hun zog. “Van Avermaet en Keukeleire gingen van vijf seconden naar achttien seconden voorsprong achter de motoren”, fulmineerde Lefevere na afloop. “En dan roepen Michel Wuyts en José De Cauwer koersvervalsing als de volgwagen van Sunweb even naast de achtervolgers komt rijden. Neen, de echte vervalsing gebeurde vooraan.”

Overdreven, volgens koersdirecteur Frank Hoste. “Lefevere roept om koersvervalsing, maar dat vind ik larie. Hij heeft de wedstrijd op televisie gekeken. En op dat moment waren de beelden van de Wescam (auto met grote camera op het dak, red.) te zien. Prachtige beelden zijn dat, maar ook beelden die bedriegen. In vooraanzicht lijken de afstanden met de camera een pak kleiner. De motoren reden 20 meter voor de koplopers. Meer dan genoeg, vind ik. In tijdritten is de verplichte afstand tussen twee renners zelfs maar 15 meter. . Veel voordeel zullen Van Avermaet en Keukeleire daar niet uit gehaald hebben. Maar ik ontken niet dat ze het misschien als mikpunt hebben kunnen gebruiken.”

De ploegwagen van Sunweb die even later oprukte en zo de achtervolgers gedurende 300 meter uit de wind zette, kreeg van de jury geen bestraffing. “Ook geen koersvervalsing”, oordeelt Hoste. “Iedereen opperde dat wel, maar zo’n dingen gebeuren frequent in het peloton. Moest Sagan nu van achter die auto gedemarreerd zijn, zeg ik meteen: koersvervalsing. Maar dat gebeurde niet.”

Nog meer Plugstreets?

Ook over de nieuwe Plugstreets was er vooraf veel te doen, maar op enkele lekke banden na bleef grote herrie uit. Bovendien leverde het in Vlaamse velden zowaar Toscaanse uitzichten op. Een blijver? Hoste: “Het was mooi. We zullen er een evaluatie van maken en horen wat de renners en de ploegen ervan vonden. Maar ik denk dat we in de toekomst nog over de Plugstreets zullen trekken.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen